Novosti
JEDNOGLASNO USVOJENA DEKLARACIJA DOBILA POTPORU I IZ VLADE RH

Sabor osudio privremeno puštanje Šešelja na slobodu
Objavljeno 26. studenog, 2014.

Vezani članci

HAAG OBJAVIO UVJETE POD KOJIMA JE PUSTIO ŠEŠELJA:

Ne smije kontaktirati sa žrtvama i svjedocima i ometati pravdu

Sabor je jednoglasno usvojio Deklaraciju kojom se oštro osuđuje odluka Haškoga suda da na privremenu slobodu pusti Vojislava Šešelja te se od Suda traži da tu odluku opozove. Od Vijeća sigurnosti Deklaracijom se traži da raspravi djelovanje Haškog suda, a ističe se i obveza Srbije da osudi govor mržnje i projekt Velike Srbije.

Inicijatorica Deklaracije, nezavisna Jadranka Kosor, iznijela je glavne poruke Deklaracije.

“Pozivam Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju da opozove svoju odluku o privremenom puštanju optuženog Vojislava Šešelja na slobodu. Naglašavam obvezu Republike Srbije kao države kandidatkinje za članstvo u EU da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekt Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica u skladu s vrijednostima međunarodnog prava", rekla je Jadranka Kosor.

Ako službeni Beograd ne osudi političke istupe Šešelja, Hrvatska ima pravo i može upotrijebiti mehanizme kako bi stopirala put Srbije prema EU, poručio je HDSSB-ov Josip Salapić. "Tražimo od susjedne zemlje da se ponaša kao zemlja kandidat za ulazak u EU i da poštuje hrvatske nacionalne interese, a to je prije svega interes obrane našeg digniteta i nećemo dozvoliti da neki pomahnitali luđak na ulicama Beograda prijeti bez reakcija s Markova trga i ovdje iz Hrvatskog sabora", rekao je Salapić.

Tekst Deklaracije pročitala je Jadranka Kosor i naglasila njezin sukus. "Da se Šešelj, ratni zločinac, koji nema presudu, ali nedvojbeno, zbog svega što znamo o njemu, možemo ga kvalificirati ratnim zločincem, vrati tamo gdje mu je mjesto, a to je Haag, te se završi proces i izrekne mu se presuda", dodaje Kosor.

Premijer Zoran Milanović jučer se na sjednici Vlade RH osvrnuo na saborsku Deklaraciju. Naglasio je da hrvatska Vlada preko Stalne misije RH pri UN-u, ali i drugim kanalima, djeluje u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti. “Radimo ono što možemo i što smatramo da je ispravno”, kazao je premijer Milanović, istaknuvši da je saborska deklaracija dobrodošla. “Ono što sam jutros vidio u tekstu Deklaracije čini mi se prihvatljivim i uravnoteženim”, ocijenio je. Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić naglasila je da je Hrvatska reagirala već 6. studenoga, odmah nakon što je Haški sud donio odluku o prijevremenom puštanju. “Stav je bio da je odluka, naravno, na sudu, ali da se u nekim slučajevima neke stvari vide i golim okom, pa tako i činjenica da je ovdje riječ o ratnom zločincu”, kazala je ministrica Pusić.(V.T.)

Meron izbjegao odgovor

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron jučer se nalazio u posjetu Bosni i Hercegovini, no nije želio komentirati burne reakcije u javnosti zbog puštanja na slobodu haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja. “Ovo nije trenutak. Ovdje sam da bih odao počast žrtvama logora u Čelebićima, a ne da bih raspravljao o drugim pitanjima”, odgovorio je Meron na pokušaj da se od njega dobije komentar na tvrdnje kako je privremeno oslobađanje Šešelja bilo pogrešan postupak ICTY-ja.

Najčitanije iz rubrike