Svijet
REAKCIJA AMERIČKE VOJSKE I NATO-A NA RUSKE PRIJETNJE

SAD na istok Europe šalje tenkove i borbena vozila
Objavljeno 27. studenog, 2014.

Vezani članci

CHUCK HAGEL ODLAZI

Smjena ministra obrane SAD-a

Američka vojska planira rasporediti 150 M1 Abrams tenkova i Bradley oklopnih vozila u zemljama NATO-a iduće godine, a neki od tih teških oklopljenih ratnih strojeva bit će stacionirani u istočnoj Europi, potvrdio je general-pukovnik Ben Hodges.

Taj plan dio je operacije Atlantic Resolve, čiji je cilj uvjeriti baltičke zemlje i Poljsku, zabrinute zbog ruskih manevara u Ukrajini, da je NATO uz njih. Uz oklopna vozila, jasno, stići će i američki vojnici, no oni će se, rekao je Hodges, nakon zajedničkih vježbi s vojnicima zemalja članica NATO-a vratiti u SAD, a vozila će ostati. Pedesetak oklopnih vozila već je stiglo u Njemačku, a još stotinjak tenkova uskoro stiže u Europu preko Atlantika. “Odlučit ćemo gdje ćemo smjestiti našu vojnu opremu i vojnike, bit će to jedinice do veličine jedne bojne i možda će biti smještene u baltičkim zemljama, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i sličnim zemljama”, rekao je general Hodges.

Sjedinjene Države imaju oko 29.000 vojnika trajno stacioniranih u Njemačkoj, Italiji i Belgiji, ali taj će se broj povećati kako bi se saveznike, ali i Rusiju, uvjerilo da NATO ima ozbiljnu namjeru štititi zemlje saveznike koje su najbliže prijetnji s istoka. Hodges, koji je preuzeo mjesto zapovjednika snaga američke vojske u Europi prije tri tjedna, rekao je da će se rotacije i premještanje postrojbi američke vojske nastaviti do 2016. godine. Sjedinjene Države su u uzastopnim smjenama od travnja poslale šestotinjak vojnika u tri baltičke zemlje i u Poljsku kako bi umirile svoje saveznike, zabrinute zbog sudjelovanja Rusije u ukrajinskoj krizi. I drugi europski saveznici rasporedili su svoje vojnike radi izvođenja vježbi, a NATO je na to područje poslao dodatne borbene zrakoplove. General Hodges istaknuo je da NATO mora biti jedinstven dok Rusija "pokušava zastrašiti" svoje susjede.(E.S.)

Rotacije i premještanje američkih postrojbi nastavit će se do 2016. godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana