Novosti
KAKO PREŽIVJETI 2015. GODINU?

Godišnji obiteljski proračun otkriva
gdje ima prostora za uštede
Objavljeno 27. studenog, 2014.
Mnogi se građani svaki mjesec nalaze na rubu osobnog bankrota

Unatoč Vladinom optimizmu i već neostvarenim obećanjima kako će “iduće godine biti bolje”, uz kontinuirani rast nezaposlenosti i pad kupovine moći građani su svjesni da njihove kućne budžete u 2015. godini ne očekuje ništa dobro.

Nezaposlenost će nastaviti rasti, a BDP padati. Europska unija nije bankomat pred koji možemo stati i uzeti koliko nam treba te je za građane jedini način da prežive - nova štednja i racionalizacija. Iz Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) stoga savjetuju - najbolji način da se preživi 2015. godina je već sada izraditi obiteljski proračun za cijelu sljedeću godinu, jasno sagledati sve troškove i napraviti svoje “bolne rezove”.

- Najprije treba napraviti vlastiti 'stres test', odnosno provjeriti prelaze li troškovi prihode. Koristite li dopušteno prekoračenje, a račune na karticama ne možete podmiriti u mjesecu u kojem dolaze na naplatu, odgovor je: trošite previše. U tom slučaju rješenje je štednja - poručuju iz ROZP-a, te donose 20 koraka kako unaprijed uštedjeti, kako novac, tako i živce, koje mnogi već poslovično “lome” svaki mjesec pri podmirivanju svojih obveza.

Krediti, kartice i kamate

- Imate li kredit, uvrstite rast kamata. U računici rashoda treba uvrstiti 'prostor' za povećanje rate, kamate su uglavnom promjenjive, neka vas ne zavara trenutni trend smanjenja kamata. Plaćajte gotovinom i debitnim karticama. Često gotovina donosi popuste, a smanjenjem broja kartica niži su i troškovi članarina, naknade. Ako već morate platiti na rate, provjerite nudi li se, i za koje kartice, beskamatno obročno plaćanje. Kupujete li na sniženjima, nosite popis i ne izlazite iz okvira. Prerežite nepotrebne kreditne kartice, a čim im istekne članarina koju ste već platili, zaboravite kartice. Posebno revolving. Ostavite jednu karticu za hitne slučajeve. Preskupo dopušteno prekoračenje je luksuz jer su kamate veće od bilo kojeg kredita. Ako ga se ne možete odreći, zacrtajte iznos mjesečnog smanjenja ili ga, zajedno s dugom po karticama, zamijenite gotovinskim kreditom. Čak su i kamate na kredit niže. Kredit u tu svrhu odobrava i osiguranje. Ako imate policu životnog osiguranja, uzmite zajam osiguravatelja. Povoljnije je, kamate su oko 8 posto. Nikad ne kasnite s ratama, skupo je. Posebno ako postoje zatezne kamate, troškovi opomene i kazne... Kasnite li s ratom kredita u banci, možete računati na smanjenje, pa čak i ukidanje limita po dopuštenom prekoračenju te oduzimanje kreditnih kartica - savjetuju iz ROZP-a.

Planiranje troškova

I dok troškove kredita i kreditnih kratica pri izradi kućnog proračuna nitko neće izostaviti, iz ROZP-a navode i niz stavki na koje treba obratiti pozornost kada se potrošnja planira na godišnjoj razini, a koje mnogi zanemaruju, te koji ih u konačnici dovode na rub osobnog bankrota. Riječ je o troškovima putovanja, izvannastavnih aktivnosti djece, darova...

- Isplanirajte troškove godišnjih odmora. Ako s obitelji idete na zimovanje ili ljetovanje, trošak uključite u proračun na početku godine, kao i za dječje ekskurzije i izlete. Računajte i na plaćanje osiguranja i članarina. To su godišnje police autoosiguranja, životnog, osiguranja kućanstva ili polica koju plaćate uz stambeni kredit. Tu su i dodatno i dobrovoljno zdravstveno, treći stup mirovinskog osiguranja te članarine za kartice, dječje aktivnosti i rekreaciju. Rođendani, godišnjice, proslave svake su godine na isti datum. Isplanirajte koliko možete izdvojiti za darove, proslave dječjih rođendana i sitna zadovoljstva. Kupujete li karte ili pokaz za javni prijevoz, popusti se dobivaju na polugodišnju ili godišnju kartu. Jednako tako, povoljnije su i premije osiguranja koje se plaćaju za duže razdoblje. Dio troškova prijevoza može se zamijeniti pješačenjem ili bicikliranjem. Ukinite ručak na poslu ili dostavu - obroci se mogu spremiti kod kuće i nositi na posao. Jeftinije je i zdravije. Ušteda je i prekid pušenja, poručuju iz RZOP-a, te dodaju kako je uz sve troškove koji se mnogu predvidjeti potrebno kao trošak u godišnji plan uvesti i “fond za iznenađenja i hitne intervencije” poput kvarova kućanskih aparata, automobila, puknuće cijevi...

Ivana SOLAR
Uštede na režijama

1. Prebacite što više računa na trajni nalog

2. Komunalije i ostale režije i račune plaćajte i internetom

3. Ušteda na energentima može biti golema s pomoću štednih žarulja, dvotarifnog brojila, prelaska na jeftinije grijanje

4. Pretplate i troškovi telefoniranja - apsurdno je da troškovi telefonije budu skuplji od struje ili plina. Rješenje je prelazak na jeftiniji tarifni model, promjena operatera ili paket proizvoda.

Iznos štednje treba ukalkulirati među rashode. I to ravnopravno s ostalim troškovima