Novosti
MJERA OBUHVAĆA OKO 60.000 GRAĐANA

Korisnicima socijalne pomoći oprost dugova
Objavljeno 27. studenog, 2014.

Od 1. siječnja trebao bi početi oprost duga građanima koji su u blokadi duže od godinu dana. Najavio je ministar financija Boris Lalovac, koji je, gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, izjavio da je postignut dogovor s bankama.

Nakon što su tijekom pregovora na oprost duga pristala poduzeća poput HEP-a, postignut je i dogovor s bankarima, potvrdio je ministar financija. Na odluku teleoperatera najduže se čekalo, ali prema posljednjim informacijama ipak su popustili i pristali da najugroženijima, odnosno primateljima socijalne pomoći, otpišu dug. Za ostale dužnike mogao bi biti odobren moratorij na najduže tri godine, a na dugove se neće zaračunavati kamate ni administrativni troškovi.

Projekt otpisa duga mogao bi obuhvatiti 60 tisuća blokiranih građana, rekao je Lalovac.

“Jedan posto Hrvata u bankama ima oročeno deset milijardi eura. Ne plaćaju ni kune. Godišnje zarađuju 2,3 milijarde kuna. Imate 150 tisuća građana koji nemaju ni deset tisuća kuna. Pomoći ćemo im na način da smo prvi put otvoreno razgovarali s bankama, teleoperaterima i javnim poduzećima, pri čemu smo jasno postavili kriterije. Oni koji su korisnici socijalne pomoći, 20 - 30 tisuća ljudi, osnovni su. Pokušavamo dignuti određene kriterije do 60 tisuća i reći da moraju ići u oprost”, najavio je ministar financija.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 320.000 blokiranih građana, a njih dvije trećine u blokadi je duže od godine dana. Oko 60.000 njih dužno je manje od 25.000 kuna i primaju socijalnu pomoć, ili su nezaposleni, ili imaju mirovinu manju od 2500 kuna. Tih 60 tisuća građana nema ušteđevine i nema imovine, osim eventualno nekretnine u kojoj žive. Upravo za tu skupinu je Vlada prije nekoliko mjeseci počela pregovore s vjerovnicima. Umirovljenici trebaju odrezak od mirovine, a nezaposleni potvrdu da su duže od godinu dana na HZZ-u.(V.T.)

U Hrvatskoj je trenutačno oko 320.000 blokiranih građana, a njih dvije trećine u blokadi je duže od godine dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike