Novosti
PLAN TEŽAK 315 MILIJARDI EURA

EU kreće u ulagački napad za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta
Objavljeno 27. studenog, 2014.
- Nudimo nadu Europljanima razočaranim godinama stagnacije - rekao je Juncker

Vezani članci

JOSÉ MANUEL BARROSO DESET JE GODINA BIO NA ČELU EUROPSKE KOMISIJE

Za krizu je krivo neodgovorno financijsko tržište i pojedine vlade, a ne Europska unija

Europska komisija najavila je plan ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi eura usmjeren na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja u Europi.

Predsjednik komisije Jean-Claude Juncker predstavio je taj plan jučer u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Juncker je, kada je izabran za predsjednika EK, obećao da će investicijski plan predstaviti do Božića i jučer je slavodobitno istaknuo kako je obećanje ispunio.

Božić dolazi ranije

- Božić ove godine dolazi ranije. Ispunio sam obećanje. Europska unija danas okreće novu stranicu. Nudimo nadu Europljanima razočaranim godinama stagnacije - rekao je Juncker.

Kako je istaknuo, plan ne nudi svježi novac, nego s pomoću postojećih sredstava u proračunu EU-a i doprinosom Europske investicijske banke nastoji privući privatne investicije.

- Nama ne treba novi novac, treba nam novi početak. Trebamo se pametno koristiti javnim novcem kako bismo deblokirali privatne investicije - rekao je Juncker.

Plan počiva na tri točke, odnosno tri područja djelovanja. Prva je mobiliziranje sredstava za investicije bez povećanja javnih dugova. Druga je usmjeravanje ulaganja na projekte u ključnim područjima poput infrastrukture, obrazovanja, istraživanja i inovacija, a treća uklanjanje barijera za investicije u pojedinim sektorima.

Plan predviđa uspostavu novog Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), za koji će se jamstva osigurati iz javnih sredstava, radi mobilizacije dodatnih ulaganja u iznosu od najmanje 315 milijardi eura od 2015. do 2017. godine. EFSU će se uspostaviti u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB), a temeljit će se na jamstvu iz proračuna EU-a u vrijednosti od 16 milijardi eura, uz pet milijardi eura koje osigurava EIB.

Ključna područja

Prema procjenama Europske komisije, BDP Europske unije mogao bi se zahvaljujući predloženim mjerama povećati za dodatnih 330 do 410 milijardi eura u sljedeće tri godine te bi se moglo otvoriti do 1,3 milijuna novih radnih mjesta.

- S većom razinom ulaganja Europa će biti uspješnija i otvarat će se veći broj radnih mjesta – to nije nikakva filozofija. Plan ulaganja koji predstavljamo u bliskoj suradnji s Europskom investicijskom bankom ambiciozan je i nov način poticanja ulaganja bez stvaranja novog duga. Došao je trenutak da uložimo u našu budućnost, u ključna strateška područja za Europu, primjerice energetiku, promet, širokopojasne mreže, obrazovanje, istraživanje i inovacije. Računam na to da će Europski parlament i države članice podržati plan i obaviti svoj dio posla kako bi novi Europski fond za strateška ulaganja počeo raditi što je prije moguće. Europu je potrebno pokrenuti, a mi osiguravamo odskočnu dasku - istaknuo je Juncker.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je kako su u Europi potrebna nova ulaganja, stoga treba mobilizirati dodatna privatna financijska sredstva.

- Novi Europski fond za strateška ulaganja imat će multiplikacijski učinak. Svakim eurom koji se mobilizira u okviru Fonda stvorit će se oko 15 eura privatnog ulaganja koje se u protivnom ne bi ostvarilo. Fond će raspolagati znatnim kapacitetom za početak rada te će s vremenom moći dodatno proširiti svoje aktivnosti s uključivanjem većeg broja sudionika. Komisija poziva države članice i nacionalne razvojne banke da se uključe kako bi se ostvario multiplikacijski učinak Fonda i omogućili čak i značajniji pozitivni popratni učinci na europsko gospodarstvo - pozvao je Katainen.

Dijana PAVLOVIĆ
HRVATSKA TREBA ODUSTATI OD ULAGANJA U GRAĐEVINI

Izrazivši zabrinutost zbog gospodarskog stanja u Hrvatskoj i loše investicijske klime, Europska komisija ističe kako su u našoj zemlji glavne prepreke za investicije to što su financijske institucije usmjerene na čišćenje svojih bilanci i ograničavanje novih rizika, a da su privatne investicije zakočene zbog niskog poslovnog povjerenja i razduživanja. Hitna potreba za fiskalnom konsolidacijom u velikoj mjeri ograničava mogućnost javnih investicija. Komisija predlaže da se investicije preusmjeravaju s građevinskog sektora prema sektorima s većim produktivnim potencijalom, a kao investicijske prioritete vidi ulaganja u ljudski kapital, mala i srednja poduzeća te u povećanje konkurentnosti poduzeća u vlasništvu države jačanjem istraživanja i tehnološkim inovacijama. Europska komisija kao potencijal u Hrvatskoj vidi njezinu prometnu i energetsku infrastrukturu.

VESNA PUSIĆ

potpredsjednica Vlade

Već smo poslali u Bruxelles listu projekata

Hrvatska je već poslala u Bruxelles listu projekata za investicijski plan koji je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio u Europskom parlamentu - rekla je jučer Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade, istaknuvši kako se ta lista u velikoj mjeri preklapa s projektima koje je Hrvatska kandidirala za strukturne fondove. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da će Hrvatska, čim se vidi u kojem smjeru će ići Junckerov plan, biti spremna brzo reagirati. Istaknuo je, kako javlja HRT, da je riječ o projektima u prometu i u energetici te u svim drugim područjima gdje očekujemo sufinanciranje ili potpuno financiranje Europske komisije.

POTPORA I SKEPSA ZASTUPNIKA

Investicijski plan podržali su čelnici glavnih političkih skupina u Europskom parlamentu, uz određene rezerve. Vođa zastupnika EPP-a Manfred Weber rekao je kako je bolje mobilizirati više privatnog novca nego povećavati dugove, a šef socijalista Gianni Pittella kratko je komentirao: “To je ono što smo tražili.” Predsjednik liberalnog zastupničkog kluba Guy Verhofstadt inzistira na strukturnim reformama, koje trebaju biti uvjet za odabir projekata za financiranje. Prema planu je, s druge strane, skeptičan vođa Europskih konzervativaca i reformista Syed Kamall. “Gospodine Juncker, recite nam kako ćete uvjeriti privatne investitore i mi ćemo vas poduprijeti”, rekao je Kamall.

1,3

milijuna novih radnih mjesta moglo bi se otvoriti u EU u sljedeće tri godine

DEBLOKADA

PRIVATNIH INVESTICIJA KLJUČNA JE TOČKA INVESTICIJSKOG PLANA

Najčitanije iz rubrike