Novosti
VLADA O STRATEŠKIM INVESTICIJAMA, FONDOVIMA, REFERENDUMU...

Na poslovima vezanim uz EU fondove zapošljava se 349 ljudi
Objavljeno 26. studenog, 2014.

Vezani članci

KONFERENCIJA HBOR-A O POTICANJU IZVOZA

Hrvatski izvoznici su u šestoj godini recesije postigli čudo

Izmjenama Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske Vlada želi poboljšati investicijsku klimu te omogućiti bržu realizaciju javnih i privatnih investicija. To je na jučerašnoj sjednici Vlade istaknuo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, istaknuvši kako većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju te će se ovim izmjenama omogućiti lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt. Novost u zakonu je da privatni zainteresirani investitor u roku od 60 dana od dana donošenja odluke Vlade o proglašenju strateškog projekta mora dostaviti Ministarstvu gospodarstva dokaz o osiguranim izvorima financiranja u visini od najmanje deset posto ukupne vrijednosti projekta, koji uključuje bankarsku garanciju i/ili namjenski deponirana oročena novčana sredstva na rok od devet mjeseci. Novost je i da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost. Ako je riječ o privatnom ili javnom projektu iz područja energetike, investitor ga prijavljuje Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Kad je rieč o javnom projektu, investitor ga prijavljuje Ministarstvu gospodarstva. Ministar Vrdoljak izvijestio je kako je trenutno pet projekata prošlo proceduru, devet je u proceduri Povjerenstva za strateške investicijske projekte, a 18 u završnoj fazi administrativne pripreme, dok je sedam odbačeno zbog nepotpune financijske dokumentacije.

- Ovo je dodatno zakonito pogodovanje onima koji žele ulagati - komentirao je premijer Zoran Milanović, dodavši kako je “procedura sada lakša”.

Vlada je jučer donijela i odluku o zapošljavanju u središnjim tijelima državne uprave, uredima Vlade, pravnim osobama s javnim ovlastima i zakladama uključenim u sustave upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Prema riječima ministra regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branka Grčića, na poslovima administracije europskih fondova zaposleno je tisuću osoba raspoređenih u 27 državnih institucija, a u 2015. potrebno je zaposliti 349 službenika. Dodao je kako je financiranje plaća za više od 1300 službenika u 85-postotnom iznosu osigurano iz sredstava Europske unije.

Grčić je istaknuo kako Hrvatska ne kasni u procedurama bitnim za povlačenje novca iz EU fondova te dodao da apsorpcija sredstava EU-a nije samo posao Vlade nego i jedinica lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, nevladinih udruga i gospodarstva.(D.Pav.)

VIŠE OD 10 POSTO BIRAČA ZA REFERENDUM PROTIV OUTSOURCINGA

Predstavljajući izvješće o provjeri potpisa iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o outsourcingu, odnosno o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako je utvrđeno da je predano 608.503 potpisa. Državni zavod za statistiku je nakon provjere ispravnosti potpisa s 99-postotnom pouzdanošću utvrdio kako vjerodostojnih potpisa ima više od 547.866, što zadovoljava kriterij od deset posto ukupnog broja birača.

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima