Ekonomija
PRVI KONGRES EKOLOŠKOG I ODRŽIVOG TURIZMA

Ekološki turizam prilika za razvoj cijele Hrvatske
Objavljeno 26. studenog, 2014.

- Potencijali ekoturizma u Hrvatskoj su veliki, posebice zbog raspoloživosti, atraktivnosti i očuvanosti prirodnih resursa - izjavio je, između ostalog, Darko Lorencin, ministar turizma, prigodom otvaranja Prvog hrvatskog kongresa ekološkog i održivog turizma, koji se prekjučer održao u zagrebačkom hotelu Westinn.

Kako nadalje stoji na stranici Ministarstva turizma, Lorencin je naveo da su “ljepota krajolika i njegova očuvanost elementi ponude u kojima je Hrvatska u prednosti u odnosu na konkurente. Strategija razvoja turizma jasno definira potrebu zauzimanja okolišno odgovorne pozicije, koja podrazumijeva proaktivan odnos prema očuvanju prostora, bioraznolikosti i prirodnih i društvenih resursa.“

Razvoj turizma u Hrvatskoj, kako je nadalje istaknuo Lorencin, i dalje će se temeljiti na unapređivanju zaštite okoliša, očuvanju kvalitete prirodnih resursa te odgovornom i održivom upravljanju razvojem sadržaja turističke ponude.

- Jedna od ideja koja se s tim u vezi već počela ostvarivati je certificiranje 20-ak zelenih hotela, koji promoviraju održivost korištenjem obnovljivih izvora energije, ekoloških sredstava za čišćenje, ekološki proizvedene hrane i drugog. Cilj je da se osim hotela takvim inicijativama i poslovanju pridruže i drugi smještajni objekti, kao i da se oznaka “zeleno” provuče praktički kroz sve hrvatske turističke proizvode, jer je to i jedna od najtraženijih i rastućih kategorija u svjetskom turizmu, a Hrvatska za to ima ogromne mogućnosti - naglasio je Lorencin.

S ovog skupa poručeno je da ekoturizam uz prirodu, okoliš i baštinu može donijeti nove razvojne prilike gotovo cijeloj Hrvatskoj, a posebno područjima suočenim s demografskim, ekonomskim i drugim problemima, poput hrvatskih otoka, brdskih područja, seoskih sredina i sličnim.

Republika Hrvatska ima uvjete za razvoj ekoturizma, no ključno je pitanje kako ga razviti u Hrvatskoj i osigurati dugoročnu zaštitu područja gdje se taj oblik turizma razvija, istaknula je Dora Smolčić Jurdana, dekanica Fakulteta za menadžemnt u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.

Mr. sc. Dijana Katica govorila je o konceptu razvoja ruralnog turizma i njegovih posebnih oblika, kao što je ekoturizam, te o važnosti turističke atrakcijske osnove i ekološke proizvodnje, ali i općenito o razvoju ruralnih područja, koja u Hrvatskoj zauzimaju oko 92 posto područja.

- Riječ je o važnoj interakciji ekološke poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, prezentiranju tradicije, zaštićenih područja, prirodne i kulturne baštine, tradicijske gastronomije i turističkih usluga, jednom riječju, korištenju već postojećih resursa kojima se daje nova, turistička namjena - ističe Katica. Razvoj ruralnog turizma bazira se na održivom razvoju, što se ogleda u revitalizaciji, održavanju ravnoteže i poboljšanju kvalitete življenja, s jedne strane, te očuvanju prirodnih izvora i ekosustava o kojima ovise buduće generacije, s druge strane. Ekološku proizvodnju treba popularizirati zajedno s ekoturizmom jer je on način izravnog izvoza ekoprehrambenih proizvoda, bez fizičkog prelaska robe preko granice, smatra ona. Prvi hrvatski kongres ekološkog i održivog turizma održavao se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića, koji se sudionicima obratio videoporukom. (Z.R.)

Prvom hrvatskom kongresu ekološkog i održivog turizma nazočili su i studenti Poljoprivrednog fakulteta Osijek s profesoricom Tihanom Sudarić

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike