Osijek
OTVOREN PODRUČNI URED PUČKE PRAVOBRANITELJICE

Osječani više ne moraju u Zagreb radi prijava kršenja ljudskih prava
Objavljeno 26. studenog, 2014.

Pune 22 godine nakon što je ustrojen Ured pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj, Osijek je jučer dobio svoj Područni ured. Građani će se, i to ne samo Osječani, već od danas moći obratiti Uredu, smatraju li da su im povrijeđena njihova prava, da su diskriminirani ili da trebaju uputiti bilo kakvu sličnu primjedbu.

- Sad svatko tko treba uputiti kakvu pritužbu neće morati putovati u Zagreb i nama je iznimno drago što smo došli u Osijek. Moram naglasiti da ćemo nastojati uspostaviti suradnju sa svim zainteresiranim dionicima koji se bave ljudskim pravima, bilo da je riječ o gradovima, općinama ili županijama. Na taj način imat ćemo mogućnost biti relevantni i točni u situacijama kad o svemu izvješćujemo Hrvatski sabor - poručila je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, dodajući da će se poseban naglasak staviti i na pritužbe koje se budu odnosile na postupanje gradskih tijela te pozorno razmatrati i prosljeđivati primjedbe.

S tim se upravo složio i gradonačelnik Ivan Vrkić, rekavši da se građani trebaju požaliti na svaku vrstu ugroženosti pa čak i na ono što gradska uprava ne odradi dobro. Bez korektivnog činitelja, u ovom slučaju Ureda, ne bi bilo razvojnog društva, a ovaj Ured pokazat će da je Osijek u trendu te da preuzima odgovornost kao društveno odgovorna sredina. Otvaranje Ureda pozdravio je i župan Vladimir Šišljagić, rekavši da će Županija dati punu potporu u rješavanju problema.

Inače, istovjetan ured otvoren je nešto ranije u Rijeci, a Vidović je istaknula da je u 2013. godini zagrebački ured zaprimio 3021 pritužbu, što je za 64 posto veći broj u odnosu na godinu ranije. Štoviše, očekuju značajan porast otvaranjem ovih dvaju ureda, ali i splitskog koji uskoro očekuje otvorenje. M. Mihelić

Kako podnijeti prijavu

Područni ured Osijek pučke pravobraniteljice otvoren je na adresi Hrvatske Republike 19/I. Strankama su dostupni i telefoni: 031/628-050 i 031/628-051, a ondje će na pitanja odgovarati Melanija Kopić i Mladen Stojanović. Dostupna je i web stranica Ureda www.ombudsman.hr gdje se nalazi i obrazac za prijavu, ali i profil na društvenoj mreži Twitter@Ombudsman.HR.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike