Osijek
DISKRIMINACIJA OČEVA NAKON RAZVODA

Osijek: 32-godišnji otac već 10 dana štrajka glađu: Ne daju mi da vidim sina!
Objavljeno 27. studenog, 2014.
NA OPĆINSKOM SUDU SAMO 9,7 % OČEVA DOBIJU SKRB NAD DJECOM

Čime bi više no štrajkom glađu 32-godišnji Osječanin D. P. (podaci poznati redakciji), mogao potkrijepiti svoju osobnu sumnju u diskriminaciju očeva kad je u pitanju viđanje i susreti s djecom nakon brakorazvodnih parnica.

Ovaj otac četverogodišnjeg dječaka štrajka glađu od 16. studenoga, jer je sa svojim djetetom od 27. siječnja ove godine bio u kontaktu, tvrdi, samo 40 sati!

Ova priča svoj bi epilog trebala dobiti 9. prosinca, kad bi se konačno trebala donijeti pravomoćna presuda vezana uz njegov slučaj. No, otac tvrdi da ga, budući da već punih deset dana pije samo vodu, više neće biti.

U povodu te, ali i brojnih drugih primjedbi osječkih očeva Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo, predsjednik te udruge Oliver Čanić pokrenuo je istraživanje rada sudova i na adrese brojnih pa tako i osječkog, uputio osam unificiranih pitanja, točnije cirkularno pismo u kojem traži konkretne odgovore. Iz odgovora osječkog Općinskog suda proizlazi da se u ukupnom broju slučajeva u kojem oba roditelja postavljaju zahtjev da je dijete s njima, očevima se povjerava dijete u 9,7 posto slučajeva. U slučaju povjere djeteta majci, a prema Konvenciji o pravima djeteta, sud inzistira na širokim susretima i druženjima te se omogućava da roditelj s kojim dijete ne živi ima redovite susrete i druženja. S tim se Udruga ne slaže pa Čanić kaže da je paradoksalno da se iz novog Obiteljskoga zakona izbacio dio o najboljem interesu djeteta.

- Naš je dojam da suci uopće ne znaju što je u novom OZ-u. Mi smo predlagatelju zakona zamjerili što je izbačen taj dio o interesu djeteta, a suci se pozivaju upravo kako rade u najboljem interesu. Djela ne prate riječi, ali mi smo na 20-ak adresa sudova poslali upite i uskoro očekujemo sve odgovore. Osječki je odgovorio brzo, no smatramo da je 9,7 posto slučajeva povjere djeteta ocu ipak nedovoljno - zaključio je Čanić.

Marija MIHELIĆ
Viđa dijete samo uz suglasnost u domu majke

Što je u interesu djeteta u slučaju D. P, zakonski determinirano ili ne, 9. prosinca odlučit će mjerodavni. U međuvremenu, otac tvrdi da mu je ponuđena mogućnost viđanja djeteta u domu majke, a što smatra nedopustivim i nemogućim.

- Dobio sam mogućnost viđati dijete u njezinu domu i to uz suglasnost majke. Naravno da ona nije suglasna, a ja do pravomoćne presude moram ovisiti o njezinoj milosti - ispričao je D. P. svoju priču, radi koje se odlučio na drastičan korak - štrajk glađu.

IMA RODITELJA KOJI NE ŽELE POVJERU DJETETA

Da slučajevi povjere djece majci u većem broju slučajeva no očevima imaju i svoju drugu stranu, potvrdili su nam u osječkom Centru za socijalnu skrb. Ondje kažu da je svaki slučaj sam za sebe, odnosno da ima mnogo slučajeva da očevi uopće ne traže povjeru djeteta, nego je prepuštaju majci, jer smatraju da će ona bolje skrbiti za dijete. Treba istražiti, slažu se, i koliko roditelja kod kojih dijete nije povjereno na odgoj i skrb uopće žele viđati svoje dijete. To sve mogu biti, i jesu, razlozi radi kojih je broj povjera majci u mnogo većem postotku no što povjeru dobiju očevi.

paradoks

iz novog Obiteljskog zakona izbačen je dio o najboljem interesu djeteta

Najčitanije iz rubrike