Osijek
IZVRSNA ISKORIŠTENOST SUBVENCIONIRANIH KREDITA

U obnovu stambenih zgrada
Osječani uložili 47 milijuna kn
Objavljeno 27. studenog, 2014.
Najviše sredstava utrošeno je za obnovu krovova i pročelja zgrada

Među Osječanima ne jenjava zanimanje za obnovu stambenih zgrada.

Tako su u 2014. godini građani u rekonstrukciju krovova i pročelja te ugradnju novih dizala posredovanjem Zavoda za stanovanje uložili dva milijuna i 550 tisuća kuna, dok je ukupna iskorištenost subvencionirane kreditne linije, koja je 2006. godine pokrenula prvi val stambene obnove nakon Domovinskog rata, pri samome kraju.

- U 2014. godini za obnovu krovova iskoristili smo milijun i 200 tisuća kuna, za obnovu pročelja milijun i 100 tisuća kuna, a za ugradnju novih dizala 250 tisuća kuna. Dakle u ovoj godini ukupno dva milijuna i 550 tisuća kuna, s tim da je trenutačno izrađena i ponuda za oko 880 tisuća kuna za koju vjerujemo da će biti realizirana do kraja godine. Kreditna linija ističe 31. prosinca ove godine te s ponosom možemo reći da je uz pomoć nje od 2006. godine do danas realizirano 330 kredita, od čega polovina sigurno otpada na kredite za obnovu pročelja. Radimo na produženju, odnosno aneksiranju tog ugovora, jer se do sada ona pokazala kao nešto najbolje što Zavod za stanovanje pruža korisnicima svojih usluga - kaže Bojan Bodražić, direktor osječkog Zavoda za stanovanje.

Dodaje kako se kroz iskoristivost sredstava za obnovu zgrada putem ove kreditne linije Osijek pozicionirao u hrvatski vrh.

- Kreditna linija za obnovu zgrada posredstvom PBZ-a, po uzoru na našu, dostupna je suvlasnicima u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a mi imamo najbolji rezultat od svih upravitelja. Naime, naša dosadašnja iskoristivost kredita od 50 milijuna kuna od 2006. do danas, takva je da je nam je ostalo na raspolaganju približno tri milijuna kuna, što predstavlja približno jednu petinu od ukupno uloženih sredstava u obnovu zgrada u cijeloj Hrvatskoj. Naime, na državnoj razini ukupno se do sada iskoristilo oko 250 milijuna kuna. No, tu valja napomenuti kako je Zavod za stanovanje sam sebi stvorio prednost u smislu da je dogovorio najbolje uvjete po pitanju kamate. Ona kod nas iznosi 4,8 posto, umanjeno za dva puta 1,5 posto koje sufinanciraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, dok je u drugim sredinama u samom startu kamata veća od pet posto, što zasigurno predstavlja otežavajuću okolnost za ljude koji žele obnoviti svoje zgrade - kaže Bodražić.

Ivana SOLAR
Još mnogo posla

“Zbog teške gospodarske situacije, kada su u pitanju krovovi i pročelja, jako mnogo suvlasnika javlja se za obnovu, ali od nje odustaju kada vide o kojim je iznosima riječ i za koliko bi morali povećati pričuvu. No, u pojedinim stambeno-poslovnim jedinicama, zbog lošeg stanja, ljudi nemaju izbora i moraju ići u obnovu. U svakom slučaju, kada se prođe gradom postaje jasno kako ima još mnogo posla”, kaže Bodražić.

Od ukupno u Hrvatskoj potrošenih 250 milijuna kuna za obnovu zgrada putem namjenske kreditne linije, Osječani su iskoristili čak jednu petinu

Najčitanije iz rubrike