Kultura
4. DANI OTVORENIH VRATA HAZU U OSIJEKU

Promocija knjige “Kirurg na fronti” i sadrenih kipova osječkih velikana autora Marinka Sušca
Objavljeno 27. studenog, 2014.

OSIJEK - U sklopu tradicionalne dvodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u kojoj je sudjelovalo 30-ak znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu i 14 gradova Hrvatske, osječki Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Tvrđi bio je otvoren 25. i 26. studenoga od 10 do 19 sati. Djelovanje HAZU predstavljeno je kroz prezentacije, izložbe, promocije, predavanja, radionice i koncerte. Akademici i znanstvenici približili su javnosti bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost Akademije.

Jučer je na Medicinskom fakultetu Razred za medicinske znanosti HAZU, Odsjek za povijest medicinskih znanosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Medicinski fakultet sveučilišta u Osijeku te Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Osijek, organizirali predstavljanje knjige “Kirurg na fronti - Ratni dnevnik Vatroslava Florschütza 1914.– 1918.”, koju su predstavili akademkinja Vlasta Piližota, voditeljica Zavoda HAZU u Osijeku, akademik Vjekoslav Jerolimov, predstojnik Zavoda za dentalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Janko Hančević, redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Osijeku u miru, prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku, suizdavač, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, urednica, prof. emer. Antun Tucak, dopisni član HAZU, urednik i prof. dr. sc. Željko Vranješ, predsjednik osječke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

Bogat izložbeni program bio je i u utorak, prvog dana manifestacije. U prostorijama Zavoda (F. Kuhača 29/I) program je počeo izlaganjem akademkinje Vlaste Piližote u povodu 40. obljetnice osnivanja Zavoda u Osijeku. Nakon toga prezentaciju digitalizirane zbirke izdanja Zavoda održala je dr. sc. Martina Harc. Potom je otvorena izložba izdanja Zavoda od osnutka do danas te izložba sadrenih odljeva biskupa J. J. Strossmayera i nobelovaca Leopolda Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, čiji je autor osječki akademski kipar Marijan Sušac. U podne je otvorena izložba Kartografski izvori za povijest osječke Tvrđe - odabrani planovi i nacrti 17.–19. stoljeće autora prof. Ante Grubišić višeg kustosa Muzeja Slavonije u Osijeku. (N.Vek./D.Kć.)

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike