Gastro
PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA RECEPATA

Nezaboravni recepti korčulanskih nona
Objavljeno 27. studenog, 2014.

U zagrebačkoj galeriji Velvet sve je bilo u znaku slastica i slatkih recepata korčulanskih nona. Naime, održano je predstavljanje knjige Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona, autorice Franice Tasovac koja je na 72 stranice opisala 31 izvorni recept, starih korčulanskih kolača. Korčulanske slastice imaju svoje priče i prigode, a ova knjiga želja je autorice da kroz kulinarstvo sačuva važan dio hrvatske kulturne baštine i tradicije te zabilježiti sjećanja na slatke delicije stare Korčule.

Mnogobrojni uzvanici uživali su u 15 vrsta slastica iz slatke kuharice, u Pošipu i Malom plavcu, korčulanskoj rakiji od rogača, oraha, bosiljka, limuna, domaćem korčulanskom soku od ljekovitog bilja, šipka, limuna, a svi proizvodi nastali su u domaćoj, originalnoj i posebno osmišljenoj recepturi autoričine obitelji. Od osoba iz javnog i društvenog života Zagreba, korčulanskim slasticama, između ostalih, razveselili su se Anamarija Brkić, Jelena Rozga, Loredana Bahorić, Vito Padovan i brojni drugi, uživajući u odlično osmišljenim receptima i jedinstvenim okusima koje su imali priliku okusiti prvi put u životu.

Knjiga Slatka Korčula svakako će postati novi korčulanski suvenir, ali i odlična turistička promidžba otoka i prilika da i mnogim gostima otoka, ali i svim zaljubljenicima u dobru hranu predstavi sve najbolje od korčulanskih slastica. Knjiga je opremljena s kvalitetnim fotografijama, prevedena je na engleski jezik, dok dizajn naslovnice i ilustracije potpisuje poznata grafička dizajnerica Tonka Lujanac. Autorica je kroz ovu knjigu ne samo oživjela stare recepte, nego i pokrenula svojevrsni trend koji je izazvao veliki interes svih korčulana, ali i javnosti koja će od sada Korčulu doživljavati kroz prizmu prekrasnog otoka s nezaboravnim slatkim mogućnostima. (J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike