Dome slatki dome
ROXY ZIMU PROVODI U - KAPUTIĆU

Xoloitzcuintli - Meksički golokoži pas Osječanke Ines Kelle jedini je u Hrvatskoj
Objavljeno 27. studenog, 2014.
Xolo je jedna od najrjeđih i najstarijih pasmina pasa na svijetu

Osječanka Ines Kelle, inače tajnica Kinološkog društva Osijek, jedina je vlasnica izuzetno rijetke pasmine xoloitzcuntli, meksički golokoži pas, ili skraćeno Xolo, u Hrvatskoj.

Ljubav prema psima datira odmalena, a unatrag nekoliko godina Ines se intenzivnije bavi kinologijom.

“Odmalena obožavam pse. Moj prvi pas bila je njemačka lovna terijerka Dixa. Nakon nje u naš dom dolaze stafordica Tsunamy i kineski kukmasti pas Teo. S njima se ozbiljno počinjem baviti kinologijom i idemo konstantno na izložbe”, kaže Ines, koja je registrirala uzgajivačnicu pod imenom Ring Rider.

Xolitzcuintli je jedna od najrjeđih i najstarijih pasmina pasa. “Naziv dolazi od riječi xolotl, što znači astečki bog i riječi itzcuintli, što na astečkom znači pas. Te su pse zvali i čuvari smrti te se vjerovalo da su pratili svoje vlasnike u zagrobni život. Također se vjerovalo da su ljekoviti te da čuvaju kućanstvo od zlih duhova. U Meksiku se smatraju nacionalnim blagom”, pojasnila je Ines podrijetlo ove neobične pasmine.

Xolo se uzgaja u tri veličine - mali, srednji i veliki. Mali Xolo koristi se za pratnju i razonodu, dok velikog koriste za čuvanje. Odličan je za osobe koje su alergične na pseću dlaku. Rijetki su i nema ih puno. “Najviše ih ima u Južnoj Americi i Rusiji. Na europskoj izložbi u Brnu je bilo 17 velikih Xola, a sve skupa 40 prijavljenih pasa u sve tri veličine. Veliki Xolo je jako živ i veseo pas. Traži puno istrčavanja da bi bio u dobroj kondiciji. Xolo spada u primitivnu skupinu pasa i voli svoj čopor, a skeptičan je prema drugim ljudima. Dok je štene, treba mu puno aktivnosti i igračaka da mu ne bi bilo dosadno. Savršen je za ljude koji vole aktivnosti i za one koji vole biti dugo vani. Preko ljeta uživaju u suncu dok ih zimi treba zaštititi kaputićem.”

Ines naglašava da ovaj pas nije za ljude koji nemaju dovoljno vremena da mu se posvete, jer ako im je dosadno ili ako su dugo sami, znaju praviti nered po kući. “Roxy me oduševljava zato što je jako privržena. Cvili kad me nema, a kad sam kod kuće u stopu je iza mene. Iako je velika, obožava sjediti u krilu i nije svjesna svoje veličine. Jako se voli kupati, što me isto tako oduševilo s obzirom na to da golokoži psi najčešće ne vole vodu. Obožava druge životinje, a najbolji prijatelj joj je bradata agama!”(J.Kn.)

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike