Sport
OSIJEK SE PRIPREMA ZA PUT NA KVARNER

Na Kantridi u Rijeci mogu promijeniti negativan trend
Objavljeno 26. studenog, 2014.
“Bijelo-plavi” s četiri osvojena boda među bezopasnijim gostima

Remijem protiv Istre 1961 u Gradskom vrtu nogometaši Osijeka propustili su lijepu priliku dodatno se odvojiti od najopasnije zone.

Da stvar bude “ljepša“ za “bijelo-plave”, većina suparnika iz donjeg dijela tablice također je uzela bod, i to u gostima, a jedino je Zadar poražen te je ostao na dnu, na samo tri boda ispod Osijeka.

Do kraja prvog dijela prvenstva ostala su još tri kola, u kojima će Osječani prvo u goste Rijeci, a potom će pred svojim navijačima dočekati Slaven Belupo i Lokomotivu. Prije prošlog kola želja je bila uzeti svih devet bodova na domaćem terenu, a nakon što je to propalo, lijepo bi bilo taj bodovni minus nadoknaditi u gostima. No tu momčad Tomislava Rukavine čekaju dvije velike prepreke koje moraju premostiti. Prva je, jasno, sama kvaliteta Riječana, drugoplasirane momčadi prvenstva i najefikasnijeg sastava lige, koju predvodi Andrej Kramarić, prvi topnik prvenstva i igrač koji je sam zabio više pogodaka nego polovina prvoligaških klubova ove sezone. Iako se taj dvoboj igra nakon europskog četvrtka, u kojem momčad Matjaža Keka na Kantridi protiv Standarda traži produžetak nade u europsko proljeće, teško je očekivati da će Riječani biti potpuno ispuhani i manje koncentrirani. Imat će dovoljno vremena za oporavak, jer se dvoboj s Osijekom igra tek u ponedjeljak, a ne treba ni sumnjati kako u derbi s Dinamom, koji igraju potom, žele ući sa što manjim zaostatkom.

Drugi problem koji “bijelo-plavi” moraju prebroditi sama je činjenica igranja u gostima, odakle su se uglavnom vraćali pognute glave. U osam susreta Osječani su na strani uzeli samo četiri boda, pretrpjevši šest poraza, no zanimljivo je da su na startu sezone bili puno uspješniji. U prva tri gostovanja “bijelo-plavi” su zabilježili pobjedu, remi i poraz, uz razliku pogodaka 3:3, a potom je slijedila serija od pet poraza, uz poražavajuću gol-razliku 1:14. Već su na prvi pogled vidljiva dva detalja, koja dovoljno dobro objašnjavaju zašto se Osijek češće ne vraća kući neporažen. “Bijelo-plavi” teško na strani tresu protivničku mrežu, a u toj su negativnoj seriji prosječno primali gotovo po tri pogotka. S takvim učinkom Osijek je među najpoželjnijim gostima, a samo je Slaven Belupo manje bodova osvojio na strani (dva). Od klubova iz donjeg dijela tablice isti učinak kao Osječani ima Zadar, Istra 1961 ih je osvojila pet, a najuspješniji gost bio je Zagreb sa šest bodova.

Iako je uvijek ključ dobrog plasmana prvo osigurati što bolji učinak na domaćem terenu, jasno je da se ne smije zanemariti ni onaj na gostujućem. Bilo je u toj negativnoj seriji ponešto i nesreće, i sudačkih pogrešaka na štetu Osječana, ali i slabijih izdanja. Mogu li “bijelo-plavi” na posljednjem ovogodišnjem gostovanju poboljšati dojam i prekinuti taj crni niz, ostaje vidjeti. Izazov pred Rukavinom i igračima je velik, no baš zbog toga što je Rijeka veliki favorit, možda je baš Kantrida prilika da neopterećeni prikažu dobro izdanje te pozitivnim rezultatom najave uspješniji kraj jeseni.

Goran ROGULJIĆ
Gostujući učinak

Zagreb 1-3-4 (6 bodova)

Istra 1961 0-5-3 (5 bodova)

Osijek 1-1-6 (4 boda)

Zadar 1-1-6 (4 boda)

S. Belupo 0-2-6 (2 boda)

EUROPA JE ŠANSA

Osječani se mogu nadati da će Kekova momčad biti umorna nakon euronastupa

Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

OSMINA FINALA KUGAČKOG KUPA HRVATSKE

Ženski slavonski dvojac bez naklonosti kuglica

Najčitanije iz rubrike