Objavljeno 26. studenog, 2014.
U slastičarstvu se natjecalo 30 učenika iz 15 zemalja
Srednju strukovnu školu Vinkovci ove je godine na međunarodnom natjecanju AEHT - Europsko udruženje hotelijerskih i turističkih škola održanom u Beogradu predstavljala slastičarka Klara Drvenkar iz Rokovaca, naselja pokraj Vinkovaca, te njezina mentorica Ružica Šošić, majstor slastičar, stručni učitelj slastičarstva, koje su osvojile zlatnu medalju.
Na natjecanju je bilo više od šeststo sudionika iz 100 europskih turističko-ugostiteljskih škola, i to iz 30 različitih zemalja.
- Pripreme su trajale više od dva mjeseca za ovo natjecanje u Beogradu. Čekali smo objavu namirnica, da znamo što ćemo raditi. Kad smo saznali temu, vježbala sam gotovo svaki dan uz svoj mentoricu i nije mi bilo teško ostajati nakon škole kako bih se što bolje pripremala za natjecanje. Nakon toga smo dobili namirnice, a pripreme su bile sve opsežnije, jer smo morali raditi s čokoladom, koja je dosta zahtjevna, posebno temperirana. Kad govorimo o konkurenciji, mogu reći da je bila iznimno teška i nisam očekivala toliko dobar plasman. Cilj ovog natjecanja bilo je druženje, razmjena iskustava i timski rad, a ja sam se natjecala u timu s učenicom Michelom Todarello iz Italije. Proglašenje je bilo jako uzbudljivo, adrenalin je rastao kako su se objavljivale medalje, prošla bronca i srebro, a kad su pročitali naša imena za zlato, oduševljenju nije bilo kraja. Ovo mi je samo poticaj za daljnji rad, jer, kako sam učenica četvrtog razreda, želim položiti majstorski ispit te se zaposliti - istaknula je Klara Drvenkar, koja je na natjecanju pomela konkurenciju.
U slastičarstvu se natjecalo 30 učenika raspoređenih u 15 timova iz 15 zemalja komunicirajući na engleskom jeziku.
- Pravila nisu bila dosta jasna, znali smo samo okvirno što moramo napraviti. Predvidjeli smo sve moguće situacije, da Klara bude spremna na sve što je može očekivati na natjecanju u Beogradu. Kako je natjecanje bilo na engleskom, nismo znali ni s kojom će učenicom biti u paru, radili smo i na njezinu samopouzdanju i da bude što sigurnija. Klara je imala dvije teme, prva tema bio je čokoladni desert s temperiranom čokoladom - u biti natjecanje se više temeljilo na tehnikama izrade - a druga tema bila je male pite od prhkog tijesta. Za pripremu slastica imale su 90 minuta. Ovo je izuzetno iskustvo i uspjeh, s obzirom na konkurenciju, kako za Klaru tako i za mene osobno jer smo vidjele gdje smo mi kao škola u europskim okvirima u slastičarstvu. Budući da je slastičarstvo deficitarno zanimanje, ovo je velika prilika za promociju zanimanja, jer slastičara nedostaje na tržištu rada. Iza svakog velikog uspjeha stoji velik i mukotrpan rad, pa su tako i iza ovog postignuća tjedni svakodnevnog vježbanja i rada, koji su, na naš ponos, urodili plodom. Još jednom smo potvrdili pravilo da nisu sredstva i uvjeti presudni za uspjeh, nego volja i mnogo predanog rada s ljubavi prema onome što se radi - istaknula je Ružica Šošić, mentorica.
Klara Drvenkar uz svoju mentoricu Ružicu Šošić još jednom je pokazala kako se uz puno rada, strpljenja te puno odricanja mogu postići veliki rezultati. Srednja strukovna škola Vinkovci još jednom je potvrdila da među svojim učenicima ima jako puno odličnih učenika koji su postizali vrhunske rezultate na raznim natjecanjima.
Mario KOKAJ
SLASTIČARSTVO
JE DEFICITARNO ZANIMANJE, PA JE OVO VELIKA PRILIKA ZA PROMOCIJU ZANIMANJA