Regija
POŽEŽANIN PUTUJE NA SVJETSKO PRVENSTVO

Dominik Mujanović prvak RH
u kompjutorskoj daktilografiji
Objavljeno 26. studenog, 2014.
On je imao impresivan rezultat od 378,7 točnih otkucaja u minuti

POŽEGA – Na državnom prvenstvu u kompjutorskoj daktilografiji koje je održano u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva pobijedio je učenik Ekonomske škole u Požegi Dominik Mujanović iz 2. razreda hotelijerskih tehničara. On je u kategoriji do 17 godina imao impresivan rezultat od 378,7 neto točnih otkucaja u minuti.

- Nije mi bilo naporno, jer sam još u osnovnoj školi stalno bio za računalom. U srednjoj školi nastavio sam pisati ali sada stručno, pod kontrolom profesorice, sa svih deset prstiju. Na natjecanju sam morao prepisivati tekst, što brže i što točnije, a za zadatak smo imali tekst o Zagrebu. Pisao sam 10 minuta i postigao ispis od 4200 slova, no nakon pregleda i oduzimanja grešaka moj prosjek je bio 378,7 otkucaja u minuti, što je bilo dovoljno za prvo mjesto, kaže Dominik, koji smatra da će mu ta brzina koristiti u daljem radu, primjerice na recepciji hotela, budući da se školuje za hotelskog tehničara. Raduje se odlasku u Budimpeštu na natjecanje, mada će mu to malo poremetiti planove, jer je planirao cijelo ljeto raditi na moru u svojoj budućoj struci.

- Iz naše škole na državno su se plasirala tri učenika, jedini do 17 godina je Dominik, a od 17 do 20 godina su Mato Novak i Nikolina Tutić iz četvrtih razreda. Za Dominika je još veće iznenađenje i stvarno zavidan uspjeh, jer je on kompjutorsku daktilografiju imao samo po dva sata tjedno u 1. razredu, a u konkurenciji su mu uglavnom bili poslovni tajnici koji imaju po četiri sata daktilografije tjedno, u dvije godine školovanja. Dobar uspjeh postigao je i prošle godine kada je bilo on-line natjecanje i također je bio prvi iz Hrvatske. Sada je član hrvatske reprezentacije za svjetsko natjecanje - rekla je mentorica Melita Šimić, koja će sada dodatno trenirati i pripremati Dominika za natjecanje u Budimpešti.

Tamo ga očekuje za zadatak 30-minutno prepisivanje zadanog teksta, što će biti i fizički teže. Dominik ima dobru brzinu, kaže mentorica Melita, a sada ćemo morati poraditi na točnosti, da bude što manje grešaka u prijepisu.

(AGM Kruna)

U konkurenciji su mu uglavnom bili poslovni tajnici koji imaju po četiri sata daktilografije tjedno

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike