Osijek
26. SKUPŠTINA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE

Katolička Crkva pred izazovom
ekumenizma na istoku Hrvatske
Objavljeno 25. studenog, 2014.
Nadbiskup Hranić je upozorio i na neke teškoće s kojima se Katolička Crkva suočava glede ekumenskog dijaloga

Izazov ekumenizma, otvorena pitanja, mogućnosti i perspektive ekumenskog dijaloga, na našem području bila je središnja tema 26. skupštine Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, održane jučer u Nadbiskupijskom vikarijatu u Osijeku.

Tome skupu su nazočili mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki, nadbiskup i metropolit u miru, mons. Marin Srakić, mons. Antun Škvorčević, biskup požeški, i mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski, te kancelari vlč. Goran Lukić (Požega), vlč. Marko Loš (Srijemska Mitrovica) i vlč. Robert Jugović (Đakovo).

- Odlučili smo se za ovu temu zbog toga što na području svake od naših biskupija postoji sjedište i jedne od pravoslavnih eparhija. U požeškoj, odnosno Slavonskoj, eparhiji (sa sjedištem u Pakracu, nap. a.) dobili smo novog episkopa. Ovdje imamo i druge kršćanske zajednice, na osobit način koje su prisutne ovdje u Osijeku. Već duže vrijeme postoji i Ekumenska koordinacija osječke regije, jednako tako u drugim biskupijama postoje određena tijela koja organiziraju i ekumensko djelovanje i susrete - rekao je nadbiskup Hranić otvarajući skupštinu.

On je upozorio i na neke teškoće s kojima se Katolička Crkva suočava glede ekumenskog dijaloga. “Susrećemo se s nekim, usudio bih se reći, još uvijek temeljnim pitanjima, a to je da jedni drugima priznajemo krštenje, da možemo doživljavati jedni druge kao kršćane. I ovdje u Osijeku nastojimo pokazati određenu širinu, ali još uvijek imamo, nažalost, dvije crkve koje nam dolaze na naše ekumenske susrete i koje mi prihvaćamo, jer su članice Konferencije europskih crkava, iako nam ne priznaju krštenje. Za nas je to bolno pitanje koje nastojimo nadići ne zatvarajući, naravno, oči pred tom problematikom. Htio bih naglasiti - kada govorimo o ekumenizmu, onda ga valja razlikovati od međureligijskog dijaloga. Ekumenski dijalog polazi od toga da se priznajemo kršćanima, da priznajemo ono što je zajedničko, a temeljno nam je krštenje i da onda na temelju toga vodimo dalje dijalog”, rekao je mons. Hranić. D. Celing

ZAŠTO JE EKUMENIZAM VAŽAN ZA KATOLIKE?

- Drugi vatikanski sabor nam je dao jasne smjernice da katolička crkva želi živjeti otvorenost prema različitim kršćanskim zajednicama, ali polazeći od određenih načela koja su teološke naravi. Situacija, što se tiče različitih kršćana, dugovana je, naravno, ljudskim podjelama. Mi smo, kada se, recimo, radi o pravoslavnima, dogmatski gledano, gotovo jedinstveni, gotovo jedno s obzirom na sadržaj vjere. Ali postoje neka pitanja dugovana povijesnim situacijama, a onda i sadašnjem stanju, i pitanje je što u takvoj situaciji treba učiniti. Prvo je, zaista, krenuti od onoga po čemu jesmo jedno. Svi kršćani vjeruju u Presveto Trojstvo, svi ispovijedaju Isusa Krista Bogom i čovjekom, svi prihvaćaju, dakle, osnovni sadržaj vjere utemeljene na Svetom pismu, i to je polazište već jako snažno, zbog kojega smo dužni jedni druge poštovati, jedni s drugima razgovarati i nastojati promicati ono što su zajedničke vrijednosti - rekao je jučer biskup Škvorčević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike