Osijek
PROJEKTI OSIGURAJMO IM JEDNAKOST I MLADI ZA MLADE - POMAGAČI U NASTAVI

104 asistenta pomažu djeci s posebnim potrebama
Objavljeno 26. studenog, 2014.

Grad Osijek odavno je prepoznao potrebu za asistentima u nastavi, koji pomažu djeci, uglavnom onima s ADHD-om. Tako je još 2008. godine, među prvima u Hrvatskoj, u osnovnim školama počeo provoditi projekt “Asistenti u nastavi”. Jučer su u OŠ Antuna Mihanovića predstavljena još dva projekta, OSIgurajmo im JEdnaKost i Mladi za mlade - pomagači u nastavi. Cilj im je, također, uključivanje asistenata i pomoćnika u nastavu i pomaganje djeci s posebnim potrebama.

- Na taj način danas za svu djecu kojoj je to potrebno imamo asistente, a riječ je o 107 djece i 104 asistenta, tako da Grad Osijek po rješavanju toga problema prednjači u Hrvatskoj. U 2014. i 2015. uložili smo više od milijun kuna za tu namjenu, a ukupna sredstva bit će na razini četiri milijuna kuna - istaknuo je gradonačelnik Ivan Vrkić, na predstavljanju projekata, na kojemu se, sa svojim suradnicima, susreo s pomagačima i asistentima u nastavi koji rade u osječkim školama. Dodao je da u Gradu nikada nije bilo dvojbi hoće li u proračunu biti novca za ovu namjenu.

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham pojasnio je da je već niz godina u proračunu Grada Osijeka predviđena stavka za asistente u nastavi. Tako je u 2014. bilo predviđeno 600.000 kuna za tu namjenu. Time je bilo pokriveno 44 djece, obuhvaćene projektom Grada Asistenti u nastavi.

- No, s obzirom na to da to nije pokrivalo sve potrebe, osnivanjem Upravnog odjela za projekte i programe Europske unije u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti, prijavljen je projekt Grada Osijeka, Centra Ivan Štark i udruge Mogu za sredstva Europskog socijalnog fonda. Tako su osigurani dodatni asistenti, koji pokrivaju potrebe još 51 djeteta. Ovaj je projekt odrađen izvanredno, pa je od mogućih 100 bodova dobio 96,5 bodova. Već pri prvoj evaluaciji projekt je došao u sam vrh, stoga smo ponosni na ekipu koja je to radila, a posebno bih istaknuo kolegicu Vesnu Brezovac - dodao je Ham.

No, ni to nije bilo dovoljno, pa je Grad ušao u novi projekt, Mladi za mlade - pomagači u nastavi, zajedno s Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. “Na taj smo način dobili priliku pokriti potrebe još 12 djece za asistentima, a ti će pomagači početi raditi za nekoliko dana”, rekao je Željko Bugarić, predstojnik osječkog Zavoda. V. Latinović

MAJKA SUZANA: UZ ASISTENTA MOJE DIJETE NAPREDUJE

Majka Suzana ima dijete koje ide u treći razred, kojemu asistent pomaže već treću godinu zaredom. O tome kaže: “Sve to vrijeme pomak je izuzetan i vidljiv, moje dijete napreduje, a to mogu zahvaliti asistentu. Smatram da je ovaj projekt iznimno važan jer djeca bi nam svima trebala biti na prvom mjestu.” Ivana Buljubašić radi na ovom projektu još od studentskih dana. “Mi asistenti ne pomažemo djeci samo u obrazovanju nego i da budu dobri ljudi”, rekla je Ivana.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike