Kultura
NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA ZA 2014. GODINU

Osječkoj glumici Tatjani Bertok Zupković nagrada za sporednu žensku ulogu
Objavljeno 25. studenog, 2014.
Nagrade su dobili i rođeni Osječani Živko Anočić i Damir Lončar

Na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2014.

Nagrade za životno djelo pripale su operetnoj primadoni Nevenki Petković Sobjeslavski (za svekoliko umjetničko djelovanje u području operete/mjuzikla) i glumačkom doajenu Špiri Guberini (za svekoliko umjetničko djelo u području drame).

Tri dodijeljene nagrade, pak, nose jaki "osječki potpis". Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u drami osvojila je osječka glumica Tatjana Bertok-Zupković za izvrsno tumačenje Dolly u predstavi "Ana Karenjina" L. N. Tolstoja u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi HNK Osijek; a laureati su postali i dvojica rođenih Osječana koji već godinama žive i rade u Zagrebu. Tako je Živko Anočić nagrađen za glavnu mušku dramsku ulogu Karla Rossmanna u predstavi "Amerika" Franza Kafke u režiji Janusza Kice i koprodukciji GDK Gavelle i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka (koja je proglašena za najbolje redateljsko ostvarenje u 2014.), a Damir Lončar ovjenčan je nagradom za najbolju mušku ulogu u opereti/mjuziklu. Ostvario ju je u mjuziklu "Monty Python's Spamalot" Johna du Preza i Erica Idlea u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, koji je proglašen najuspješnijom predstavom u cjelini u kategoriji operete/mjuzikla.

Uz navedene, od umjetnika na različite načine povezanih s Osijekom, podsjetimo, još su bili nominirani: Krešimir Mikić, Giullio Settimo, Igor Vlajnić, Mia Anočić-Valentić te glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović, koji je kandidirao za najbolju sporednu mušku ulogu, zahvaljujući odlično odigranom liku Konstantina Dmitrijeviča Levina, također u predstavi "Ana Karenjina".

Najboljom dramskom predstavom u cjelini, pak, proglašena je predstava "Tri sestre" u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, dok je za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena Helena Minić za utjelovljenu Thelmu u predstavi "Thelma i Louise" u režiji Dalibora Matanića i izvedbi Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu u drami osvojio je Rakan Rushaidat, dok su najboljim mladim dramskim umjetnicima proglašeni Adrian Pezdirc i Iskra Jirsak.

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu "Ja i moji osjećaji", autorski projekt Ivice Boban i glumaca u izvedbi Gradskog kazališta Žar ptice iz Zagreba. Za najbolja glumačka ostvarenja u toj kategoriji nagrađeni su Marko Petrić i Ivana Boban.

U kategoriji operete/mjuzikla Igor Mešin nagrađen je za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje za režiju mjuzikla "Monthy Python's Spamalot", dok je uloga Renate Sabljak u istoj predstavi istaknuta kao najbolja ženska ulogu u opereti/mjuziklu. Nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti/mjuziklu pripala je Damiru Kedži. U području plesa najboljom je predstavom proglašen "Suprised body project - Zagreb" u produkciji Studija za suvremeni ples Zagreb u koprodukciji s Wee Company Oslo i suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti. Marjana Krajač najbolja je plesna koreografkinja, najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Aleksandra Mišić, a za najbolje muško umjetničko ostvarenje u području plesa ove godine nije dodijeljena nagrada. Za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nagrađen je Goran Ferčec, za najbolju kazališnu scenografiju Lina Vengoechea, a za kostimografiju Mirjana Zagorec. Dodijeljena je i nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti jezičnoj savjetnici Đurđi Škavić "za desetljeća kontinuiranog rada u svojstvu jezične savjetnice u stotinama predstava". Za najbolje redateljsko ostvarenje u radiodrami nagrađen je Mislav Brečić, a za najbolje glumačko ostvarenje u TV drami Iva Babić.

Nagradu hrvatskog glumišta su 1992. utemeljili Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), Hrvatska radio televizija i Večernji list, sa suutemeljiteljima Ministarstvom kulture, Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta HAZU, HNK-a u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Nagrade su ove godine dodijeljene 22. put.

Tomislav LEVAK

Bertok Zupković

Nisam pripremila pobjednički govor

Tatjani Bertok Zupković ovo je bila čak šesta nominacija i, premda su joj svi govorili kako će ovaj put konačno dobiti nagradu, ona ju je ipak iznenadila. "Dokazuje to i činjenica da uopće nisam pripremila pobjednički govor. U svakom slučaju, ova nagrada puno mi znači jer je došla od same struke, velika mi je satisfakcija i lijepo će izgledati u vitrini. Međutim, svjesna sam da se u daljnjem radu sad moram još više dokazivati. Zahvaljujem cijelom ansamblu predstave i mom HNK-u", kazala je Tatjana. Među prvima joj je čestitao v.d. intendanta Miroslav Čabraja, koji je zadovoljan što je jedna od dvije nominacije (Aleksandar Bogadnović je druga) na kraju i zaslužila nagradu.

Živko Anočić: Nadam se da će "Amerika" stići i u Osijek

Mladi Osječanin Živko Anočić jučer nam je iskreno priznao kako se nije previše nadao da će nagrada za glavnu mušku ulogu pripasti upravo njemu. "Tko bi se i nadao ako su ti konkurenti upravo glumačke veličine kao što su Krešimir Mikić i Ozren Grabarić?! Moram priznati da je Janusz Kica zbilja velika redateljska 'faca' i rad s njim me stvarno oplemenio kao čovjeka i glumca. Nadam se da će 'Amerika' sada krenuti na turneju po Hrvatskoj i da će stići i u moj Osijek", kazao je Anočić, zahvalivši svim suradnicima i svima koji su ga podržavali.

Za životno djelo nagrade su dobili Nevenka Petković Sobjeslavski i Špiro Guberina

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike