Regija
TROPSKO VOĆE IPAK VOLI SLAVONSKU CRNICU

U vrtu Ružice Mijatović iz
Cerne urodila banana
Objavljeno 26. studenog, 2014.

U vrtu Ružice Mijatović u Cerni urodila je – banana! Gospođa Ružica obožava cvijeće, svaki slobodan trenutak provodi u svome vrtu i uživa među najrazličitijim biljkama koje krase njezin dom.

Prije četiri, pet godina dobila je sadnicu banane i odlučila je zasaditi kao ukras u svome dvorištu pa ako se primi - dobro. Priznaje da je bila pomalo skeptična i nije vjerovala da će tropska ljubimica napredovati, no slavonska crnica ipak joj je odgovarala i bananina palma udomaćila se u ceranskom dvorištu. Iako daleko od tropske klime, ovih je dana gospođi Ružici pripremila pravo iznenađenje i počastila je prvim plodovima.

- Od proljetos je toliko narasla, stvarno je bila prelijepa i dvorištu davala poseban štih. Prošlog sam tjedna, kao i svake jeseni, krenula skresati listove i zaštititi je kako bi prezimila do proljeća. Dok sam uklanjala lišće, pod rukom sam osjetila nešto teško, i kada sam ih razmaknula, imala sam što vidjeti – urodile su prave pravcate banane! Bila sam u šoku i nisam jednostavno mogla vjerovati da je tako nešto moguće. Proteklih mjeseci uopće nisam primijetila da među bujnim lišćem raste plod - ispričala je Ružica, ponosno ga pokazujući. Iako nisu slatke kao desertne banane koje nam dolaze s afričkih ili južnoameričkih plantaža, slavonske su banane ipak zasladile život gospođi Ružici koja se o stablu svakodnevno skrbi.

Slatke banane, naime, zahtijevaju mnogo više topline i svjetla koje im daje šećer. Vlasnica pojašnjava da se pred zimu korijen također mora utopliti pa ga se, nakon što se stavi u vreću s malo zemlje, umota u foliju. Tako utopljeno stablo banane potom se spremi u zatvoreni prostor. Na proljeće, čim prođe sezona mrazeva, banana se ponovno seli u vrt i sadi u zemlju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
BANANA UKRAŠAVA VRT

Na proljeće banana će ponovno početi listati i krasiti vrt vrijedne Ceranke koja svoju bananu, kaže, ljeti ipak ne zalijeva previše, nego uobičajeno, kao i drugo cvijeće. Svakih desetak dana stablo ukrasi po jedan novi, raskošni list koji, dosegne li punu veličinu, može biti širok jedan, a dug čak tri do četiri metra.

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli