Crna kronika
PRESUDA ZBOG KRVAVOG ZLOČINA U DARDI 1997. GODINE

Marko Vasić i u ponovljenom suđenju osuđen na deset godina
Objavljeno 25. studenog, 2014.
Vasića su srpske vlasti izručile Hrvatskoj u prosincu prošle godine

OSIJEK - Marko Vasić (49) osuđen je na deset godina zatvora zbog ubojstva Dimitrija Klaića u Dardi 1997. godine. Pravomoćna je to presuda Vrhovnog suda koji je odbio Vasićevu žalbu na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku.

Vasić je zbog teškog ubojstva, 13. prosinca 2011. godine pravomoćno osuđen u odsutnosti (jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu) na deset godina zatvora. Međutim, dvije godine poslije - 16. prosinca prošle godine, srpske vlasti izručile su ga Hrvatskoj. Imao je pravo na ponovno suđenje, pa je u lipnju ove godine osuđen na jednaku kaznu. Vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, te zatvoru u Hrvatskoj, uračunava mu se u kaznu. Vasić se žalio na presudu, no Vrhovni sud žalbu je odbio kao neosnovanu.

Vrhovni sud u obrazloženju presude navodi da je kao neosporno prvostupanjski sud utvrdio da su u kuću oštećenika ušla tri maskirana muškarca, dvojica su bila naoružana, jedan od naoružanih je držao kćer oštećenika u hodniku, dok ostala dvojica ulaze u sobu u kojoj se nalazio Klaić. Tu dolazi do pucnjave i utvrđeno je da je Klaić pucao iz magnuma 357 ispalivši šest zrna, ranivši Vasića u lijevu nadlakticu. Vasić je u njega ispalio deset hitaca iz “škorpiona”, tri su pogodila Klaića u tijelo i noge te je od zadobivenih ozljeda odmah preminuo. Vasić mu je potom, s dva neznanca, ispremetao kuću i iza regala u dnevnoj sobi pronašao 50.000 njemačkih maraka u kutiji od viskija.

Vasićeva krv pronađena je u hodniku kuće, na kutiji oblijepljenoj selotejpom i vezanom uzicom u kojoj je bila sakrivena ušteđevina oštećenika, na regalu, te pokraj stolice koja je uz ormar. Klaićeva kći tada je imala 16 godina i dok ju je jedan od napadača držao, čula je iz dnevne sobe oca kako govori: “Ajde pucaj, što hoćeš?” Tada su se začuli pucnji, a ona se skrila iza podrumskih stepenica. Vasićeve pucnje nije čula jer se koristio prigušivačem.

Sandra LACIĆ
BILI SPREMNI NA SVE

Vasić je naveo u žalbi da su došli s namjerom da opljačkaju, ali ne i ubiju Klaića, no Vrhovni sud procijenio je da u situaciji kada trojica muškaraca dolaze, prema prethodnom dogovoru, u kuću naoružani dvama “škorpionima” s prigušivačima, tada je jedini mogući zaključak da su bili spremni na sve mogućnosti, pa i ubojstvo osobe koju zateknu.

- Da nije riječ o ekscesu dodatno potvrđuje i činjenica da nakon što je oštećenik lišen života, sva trojica počinitelja ostaju u kući i pretražuju je sve dok nisu našli novac - navodi se u obrazloženju pravomoćne presude.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike