Novosti
KONFERENCIJA HBOR-A O POTICANJU IZVOZA

Hrvatski izvoznici su u šestoj godini recesije postigli čudo
Objavljeno 24. studenog, 2014.

Vezani članci

MJERE HBOR-A

Novi krediti poduzetnicima

Hrvatski izvoznici su po svim pokazateljima iznadprosječan dio hrvatske ekonomije, poručeno je s međunarodne konferencije o poticanju izvoza u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

- Hrvatski izvoznici dobro preživljavaju recesijsko razdoblje. U šestoj godini recesije postigli su čudo, neki su utrostručili izvoz - istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić i dodao kako je izvoz nepobitan i neupitan efekt članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Grčić je rekao i kako kreditni kapital HBOR-a iznosi 3,7 milijardi kuna te je pozvao poduzetnike da to iskoriste. Izvoznicima je poručio da su za njih velika šansa sredstva iz europskih fondova. "Okrenite se EU fondovima jer su mogućnosti izvanredne", poručio je Grčić izvoznicima.

- HBOR je do sada podupro izvoznih poslova u vrijednosti 38 milijardi kuna i osigurao te poslove s još 19 milijardi kuna - istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Vladimir Kristijan. Najavio je i dva nova proizvoda HBOR-a - osiguranje izvoza i izvoznih potraživanja za male i srednje poduzetnike.

Uspjeh izvoznika, smatra premijer Zoran Milanović, dokazuje kako je imao pravo kada je prije godinu dana poručivao da ima lošu vijest za pesimiste.

- Svaka čast onima koji su, a nisu malobrojni, uspjeli u krizi preživjeti i ojačati. HBOR-u dajemo svaku podršku kao i izvozu jer tu nema zezanja. To razlikuje bogato poduzetništvo od političke klijentele. Mi želimo ovo prvo jer je to jedini način da budemo bogato društvo i da se maknemo i napravimo kvantni skok i kada u tome uspijemo, a u to sam uvjeren, onda će svi oni koji su pesimisti biti razočarani - rekao je Milanović.

Prema podacima koje je iznio Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, izvoz je u prvih devet mjeseci na godišnjoj razini porastao za 9,6 posto. Klisović je rekao kako se Akcijski plan podrške izvozu uspješno provodi, tretman izvoznika u javnosti je povoljniji nego prije, a gospodarska diplomacija sve uspješnije servisira izvoznike. (MS/D.Pav.)

HBOR ĆE JASNIJE DEFINIRATI ISPLATU BONUSA ZAPOSLENIMA

HBOR će provesti mjere koje im je zadala Državna revizija vezano uz plaće zaposlenih, izjavio je predsjednik uprave HBOR-a Vladimir Kristijan komentiravši tako medijske napise o tome kako je HBOR, prema naputku Vlade, smanjio plaće zaposlenima, ali su isplaćivani visoki bonusi i nagrade. Kristijan je rekao kako će mjere biti provedene u sljedećim mjesecima i da će u HBOR-u biti uspostavljeni jasni kriteriji kako će se isplaćivati bonusi. "Imamo mjesečna izvješća kojima se prati rad pojedinih organizacijskih dijelova i svih ljudi koji sudjeluju u isplati bonusa i na temelju toga se određuje mjesečna stimulacija. U budućnosti će to biti puno jasnije definirano i točno će se znati tko pod kojim uvjetima može dobiti 5, 10 posto ili neki drugi postotak", rekao je Kristijan.