Kultura
RAZGOVORI U ORGANIZACIJI HRVATSKOG DRUŠTVA ZA FILOZOFSKU PRAKSU

Jednom mjesečno Filozofsko vino u Magisu
Objavljeno 25. studenog, 2014.

OSIJEK - Nakon prvog Filozofskog vina u Hrvatskoj održanog u organizaciji Hrvatskog društva za filozofsku praksu i Club galerije Magis, u tom će se prostoru jednom mjesečno i dalje održavati taj ciklus druženja uz razgovor. Povod prvom bilo je obilježavanje UNESCO-ovog Svjetskog dana filozofije, a domaćin, Magis, svim je sudionicima omogućio besplatnu konzumaciju beljskih vina.

Sudionicima su prvo podijeljeni citati filozofa i pisaca o starosti, što je bio osnovni koncept rasprave. Ona je nastojala povezati i propitati vino i filozofiju te starost, čovjeka i svijet kroz nekoliko osnovnih teza, a potom i kroz doprinos samih sudionika. Kako je i najavljeno, sudionici na događajima filozofske prakse, poput filozofskog cafea ili vina, mogu biti svi, bez obzira na zanimanje ili dob te su i u srijedu bili prisutni sudionici od studenata do umirovljenika.

“Raspravu o starosti otvorili smo nekolicinom citata od kojih je najviše ideja potaknuo citat Johna Irvinga: 'Ako živimo dovoljno dugo, postanemo karikature samih sebe.' Nakon toga, sudionici su iznijeli svoja prva iskustva u filozofiranju, ali i propitali odnos vina i filozofije te same opijenosti. Došli su do zaključka da je opijanje veliki problem mladih ljudi danas, ali da postoje i mnoge druge vrste opijenosti, poput filozofske ili umjetničke, koje mogu čovjeka potaknuti na produktivno stvaranje i čak doprinos društvu”, kaže Zoran Kojčić, predsjednik Hrvatskog društva za filozofsku praksu. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike