Kultura
PRAIZVEDENA NOVA DRAMA OSJEČKOG PISCA

Ovacije za "Crni kruh" Davora Špišića u Kölnu
Objavljeno 25. studenog, 2014.

KÖLN – Predstava "Crni kruh" (Schwarzbrot), rađena prema novoj istoimenoj drami poznatog osječkog pisca Davora Špišića, prošlog je tjedna uspješno praizvedena na sceni i u produkciji kazališne kuće Theater TKO iz Kölna, u režiji Nade Kokotović, proslavljene hrvatske redateljice i koreografkinje koja od 1993. živi i radi u Njemačkoj. Tijekom vikedna odigrane su još dvije reprize u istom kazalištu.

Posrijedi je "gastarjbaterska" drama, odnosno priča o temi stranca u Njemačkoj, ksenofobije i rasizma. U središtu fabule je Lenka (u interpretaciji Anite Schmidt, poznate glumice osječkog HNK), "gastarbajterica" iz Hrvatske koja u Njemačkoj već dvadesetak godina radi na crno i tako prehranjuje obitelj. Jednoga jutra u hamburšku pekarnu upadaju njemački specijalci na čelu s Trajom (igra ga Nedjo Osman, glumac rodom iz Skopja), policajcem romskog podrijetla. Lenki slijedi izgon do granica Schengena. Na tom putu pratit će ju Trajo, koji gazdama želi dokazati da će "jednom od njega postati pravi njemački policajac"... San o Europi bolno će se raspasti, a dvoje luzera ostaju na vjetrometini propalih šansi.

Špišić, kojemu je ovo bila prva drama izvedena na njemačkom jeziku, jako je zadovoljan viđenim i doživljenim na praizvedbi. "Njemačka publika doslovce je na nogama ispratila Crni kruh, ovacijama pozdravljajući glumce. Prestao sam brojiti kod sedmog bisa... Oduševljen sam kako su sjajno reagirali, potreseni našom pričom o netrpeljivosti i ljubavi. Zahvalan sam do neba, cijeloj ekipi snova na čelu s redateljicom Nadom Kokotović te prevoditeljima Mirjanom i Klausom Wittmannom", ističe autor.

Ništa manje dojmova nije ponijela ni Anita Schmidt. "Presretna sam što smo uspjeli u ovako velikom zadatku i izazovu. Velika mi je odgovornost i izazov bilo igrati na njemačkom jeziku. Ponekad mi se činilo kao nemoguća misija, ali srećom sam imala divne partnere, sjajnu redateljicu i fantastičnu publiku koja nas je nosila", rekla je. Nakon tri izvedbe slijedi čak sedam izvedbi zaredom od 12. do 18. prosinca. T. Levak

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike