Osijek
BEZRECEPTNI LIJEKOVI PRODAJU SE KAO HALVA

Građani umjesto liječniku po bolovanje radije odlaze u ljekarne po “čudo”
Objavljeno 25. studenog, 2014.
Malo je onih koji si mogu priuštiti ležanje pod pokrivačem uz topli čaj

Hladne noći, niske jutarnje temperature i gotovo proljetne poslijepodnevne u kombinaciji s nekoliko kišnih dana rezultirali su punim čekaonicama u ordinacijama obiteljske medicine, ali i redovima u ljekarnama.

U Osijeku se bezreceptni lijekovi, doznajemo, prodaju kao halva, jer malo je građana koji si mogu priuštiti ležanje pod pokrivačem uz topli čaj - univerzalni i gotovo besplatni lijek koji protiv prehlada preporučuju svi liječnici.

- S prvim većim valom prehlada koji se osjeti u populaciji proteklih dana raste i prodaja bezreceptnih lijekova. Najprodavaniji su lijekovi koji mogu pomoći kod kašlja, temperature, kapi za nos i sprejevi za grlo. Naravno, i oni koji predstavljaju kombinaciju svega ovoga. Dolaze ljudi koji već znaju što žele kupiti, danas se o bezreceptnim lijekovima mnogo piše na internetu, ali nam je izuzetno drago da Osječani još uvijek imaju veliko povjerenje u farmaceute, te traže savjete od nas koji bezreceptni lijek kupiti. Jer ne odgovara sve svakome, posebice kada je riječ o kroničnim bolesnicima koji su dugotrajno na terapijama i koji moraju jako paziti kada kupuju u ljekarnama nešto na svoju ruku - kaže magistra Marija Škrobar, zamjenica ravnatelja tvrtke Ljekarna Osijek i voditeljica Ljekarne Centar.

Dodaje kako redove u ljekarnama zadnjih dana ne stvaraju samo bolesni, ima i onih koji misle i na preventivu. Tako je porasla prodaja C vitamina, raznih dodataka prehrani i preparata koji mogu pomoći kod jačanja imuniteta.

- Najtraženiji su preparati, pretežno sirupi, za podizanje imuniteta na bazi beta glukana u kombinaciji s prirodnim preparatima poput meda, propolisa i echinacee. Prodaju se jednako dobro pripravci i za djecu i za odrasle. Činjenica je da to nisu jeftini proizvodi, ali oni koji su svjesni važnosti brige za zdravlje, znaju za što daju novac - zaključuje magistra Škrobar.

Ivana SOLAR
VIŠE I RECEPATA ZA ANTIBIOTIKE

Liječnici obiteljske medicine i pedijatri pod kapom Doma zdravlja Osijek izvještavaju kako je posljednjih desetak dana porastao i broj bakterijskih upala među građanima, a time i broj izdanih recepta za antibiotike. Najviše je poteškoća kod najmlađih koji se s upalama grla i uha teško bore bez lijekova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike