Osijek
NEFUNKCIONALNE I POTENCIJALNO OPASNE

Ina će sve dijelove bivših benzinskih postaja ukloniti do polovine iduće godine
Objavljeno 25. studenog, 2014.
Želimo i primjereniji izgled postaja na Gajevom trgu te u Trpimirovoj, kaže Ambruš

Činjenica da se, prema riječima Borisa Banjana, zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, ne mogu isključiti sve varijante nesreće u slučaju kakvog namjernog čina oko dviju napuštenih benzinskih postaja, one u Petefijevoj i u Lošinjskoj ulici, dovoljno je upozorenje da je nužno nešto učiniti po pitanju sanacije ta dva objekta.

Na to su godinama upozoravale sve gradske strukture, a posljednja je to učinila ova gradska vlast kad je, prema riječima dogradonačelnika Denisa Ambruša, upućen dopis Ini u kojemu se traži uklanjanje postrojenja postaja na te dvije lokacije.

- Apsolutno ih upozoravamo na neprimjereno stanje na te dvije lokacije, a kao vlasnici odgovorni su da određene mjere na tom zahvatu poduzmu što žurnije - upozorio je Ambruš, dodajući da oba objekta nisu imovina Grada, no kako ne zadovoljavaju primarnu funkciju, a izgledno je i da su potencijalno opasne u slučaju kakvog namjernog čina, valja reagirati. Ambruš tako kaže da je riječ o dvije neperspektivne postaje koje su imale minimalnu funkciju u radu. Budući da je tako, naglašava da trebaju biti u potpunosti demontirane uz sanaciju terena koji će se koristiti za drugu namjenu.

- Nisu problem samo te dvije benzinske postaje, već želimo unaprijediti i stanje na Gajevom trgu te na zapadnoj strani Trpimirove ulice, posebice jer je to dio ulaza u područje kongresno-kulturnog centra. Taj objekt treba svesti u primjereniji izgled te očekujemo konstruktivno i žurno rješavanje na zadovoljstvo građana - rekao je Ambruš.

Dodajmo tomu i da je prijašnja gradska vlast s Inom dogovorila to da ta tvrtka prepusti zemljište na mjestu postaje u Petefijevoj u zamjenu za ono na Gajevom trgu. Na to su nedavno upozorili čelnici HDSSB-a, prijeteći čak građanskim neposluhom u slučaju da se postaje ne uklone što prije.

Na naši upit o uklanjanjaju spremišta i drugih preostalih objekata na dvije napuštene postaje u Osijeku, iz Sektora korporativnih komunikacije Ine odgovorili su kako je ta tvrtka odmah nakon zatvaranja benzinskih postaja u Lošinjskoj i Petefijevoj ulici pristupila uklanjanju i sanaciji tih lokacija. - Suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode na program sanacije ishođena je, a trenutačno je u tijeku provođenje dodatnih istraživačkih geomehaničkih radova u svrhu izrade projekta privremene zaštite gađevne jame, koji su zatraženi zbog specifičnosti lokacija i koji su potrebni za dobivanje suglasnosti nadležnih tijela za rušenje. Po dobivanju svih potrebnih dozvola, odmah će se nastaviti s postupkom uklanjanja benzinskih postaja, za koji očekujemo da bi mogao biti završen u prvoj polovici 2015. godine - stoji u odgovoru Ine.

Marija MIHELIĆ

Boris Banjan

zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka

Treba naći rješenje za spremnike

Iako do neke namjerne destrukcije može doći, Banjan kaže da su propisi o postrojenjima koji skladište i prometuju zapaljivim tekućinama u Hrvatskoj vrlo dobro uređeni. - Ne vjerujem da bi INA dopustila ugrozu bilo kakve vrste i sigurno zna kako tehnički zbrinuti postrojenje. Ipak, u dogledno vrijeme morat će se naći rješenje za spremnike, jer su pare motornog benzina opasne u slučaju da odlaze u atmosferu - rekao je Banjan.

početkom 2012. godine

zatvorena je benzinska postaja u Petefijevoj ulici

Najčitanije iz rubrike