Regija
ZAVIČAJNI MUZEJ SLATINA

Izložba “Najljepše je đačko doba” oduševila đake
Objavljeno 25. studenog, 2014.

SLATINA – ”Najljepše je đačko doba” naziv je izložbe koju je u povodu obilježavanja Dana srednjoškolaca pripremio Gradski savjet mladih u suradnji s Učeničkim vijećem Srednje škole Marka Marulića, Udrugom srednjoškolaca i Zavičajnim muzejem. U prostoru Zavičajnog muzeja izložene su stare knjige, bilježnice, testovi, imenici, fotografije, pernice, ”šalabahteri” i druge stvari nekad korištene u školske svrhe. Sve je nabavljeno u arhivi Srednje škole i u privatnim zbirkama, a izložen je i školski pribor osnovaca. U izložbu su se uklopile i muzejske fotografije ljudi koji su svoje prve korake pismenosti učinili upravo u zgradi u kojoj se nalazi muzej, a danas su priznati znanstvenici i umjetnici na hrvatskoj razini, kao i starinski školski namještaj.

– Muzeološka koncepcija oslanjala se na jednu školsku svjedodžbu u kojoj su ocijenjeni školski predmeti u nekadašnjoj školi upravo u ovoj zgradi, tako da se ova izložba odlično uklopila u koncepciju stalnog postava muzeja - rekla je ravnateljica muzeja Dragica Šuvak.

Objasnio je da je izložba organizirana u povodu Međunarodnog dana srednjoškolaca koji se obilježava u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog prosvjeda protiv nacističke okupacije 1939. godine strijeljani. Zamisao o takvoj izložbi i organizatore pohvalili su zamjenica župana Sanja Bošnjak i gradonačelnik Ivan Roštaš, koji je najavio konkretne aktivnosti na uređenju prostora za useljenje Osnovne glazbe škole u tu zgradu. Prikazani su ulomci dokumentarnih filmova o slatinskim školama i učenicima snimljeni 1991. i 1992. godine. Izložba i filmovi bili su zanimljivi srednjoškolcima i nastavnicima, koji su se prisjetili svojih učeničkih dana i pokušali prepoznati školske kolege.P.Žarković

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike