Regija
ZIMSKI TURIZAM

Baranja nudi mir, ali i Čvarak fest, sajmove
Objavljeno 24. studenog, 2014.

BELI MANASTIR - Zima Baranji donosi poseban štih. Najbolje to objašnjava Denis Sklepić, čija će Living history house u karanačkoj Kolodvorskoj ulici i te kako živjeti tijekom zime.

- To je vrijeme kada k nama dolaze ljubitelji mira, tišine i ravnice. Naglasak je na promatračima ptica koji su već bukirali sobe - kaže Sklepić, napominjući kako ih sve čeka standardni baranjski zimski doručak, ali i drugi sadržaji.

No ima i onih željnih zabave i provoda, ljubitelja različitih gastromanifestacija. Neki od njih već su okrenuli Sklepićev broj kako bi rezervirali sobe zbog tradicionalnog karanačkog Zimskog vašara, koji će biti održan 13. prosinca. U sklopu vašara, Baranjska kuća opet priprema Čvarak fest, natjecanje u topljenju čvaraka, koje iz godine u godinu privlači sve veći broj kako “čvarak-majstora” tako i posjetitelja.

- Očekujemo najmanje deset natjecatelja, čija je dužnost ponijeti kotlenku, kazan i mast za topljenje. Među njima će biti karanački i OPG-ovi iz Kneževih Vinograda, očekujemo i dalmatinske 'čvarak-majstore', ali i sve one koji se žele natjecati i uživati - priča Vladimir Škrobo-Bajo, vlasnik Baranjske kuće. Čvarak fest na karanačkoj poljani počinje u 10 sati, predviđene su i nagrade za tri prvoplasirana, a za sada se zna da će prva nagrada biti 500 kuna. Komisija će ocjenjivati najbolji “karanački čvarak”, koji, objašnjava Bajo, mora biti tanak i dugačak.

Mirovati tijekom zime neće ni ostali karanački turistički djelatnici. I ove će godine oko dijela Baranje adventski vijenac postaviti TZ Baranje. Prema uzoru na prošlogodišnji, prvi Advent u Baranji, bit će organizirano nekoliko zanimljivih događaja. Između ostalog, večernji sati 6. prosinca bit će rezervirani za Božićni sajam na središnjem trgu, čija će “repriza” biti 21. prosinca. U međuvremenu, također u sklopu Adventa u Baranji, planiran je koncert na Angsterovim orguljama u Kneževim Vinogradima (12. prosinca), kao i gastroponuda hotela Patria u hotelskom etnoselu (20. prosinca prijepodne). Na sajmovima će se predstaviti skupina Triola, HKUD Beli Manastir i ostali, a sve posjetitelje očekuje bogata ponuda domaćih proizvoda, božićnih ukrasa...

Prekriženih ruku neće sjediti ni u ostalim dijelovima Baranje, posebice stoga što, nakon predbožićnih događanja, kreće proslava Vinceške, Petaračke i brojne druge baranjske buše, vardarački Kakasutes...Ivica Getto

Promatrači ptica i ljubtelji ravnice već su bukirali sobe

U okviru Adventa u Baranji bit će koncert na Angsterovim orguljama u Kneževim Vinogradima

Adut Kopačkog rita - vlakić s toplim sjedištima

Posebna zimska priča zasigurno je Kopački rit, koji je svakog godišnjeg doba lijep na svoj način, pa tako i zimi. Ravnatelj PP Kopački rit, Damir Opačić, ističe kako je, na žalost, tijekom zime gostiju manje nego u toplijem dijelu godine, ali, organiziranjem različitih sadržaja, nastoje da to više ne bude tako. Adut je, zasigurno, novi vlakić s grijanim sjedištima, koji će voziti cijele zime.

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike