Regija
ŠOKAČKO SIJELO U ZNAKU ETNOREVIJE I DELICIJA

Našički modeli nosili odjeću
izrađenu od crvene žarnjače
Objavljeno 24. studenog, 2014.
Slavonika stva odjeću koja se izdvaja originalnošću

NAŠICE - U koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, u Našicama, održana je završna svečanost manifestacije Šokačko sijelo koju je odlično organizirala Udruga za očuvanje baštine Slavonika iz Našica. Svi koji su bili dio Šokačkog sijela mogli su uživati u folklornom pjevanju, predstavljanju modnih etnokreacija i starinskim jelima. Sijelo su svojim nastupom otvorile članice ženske pjevačke skupina HKD-a Lisinski iz Našica odjevene u narodne nošnje prema odabiru njihovog voditelja Miroslava Šarića. Najviše oduševljenja izazvala je revija odjeće i unikatnih modnih dodataka koja spaja tradicijske motive, starinsku tehniku ručne izrade i suvremeni dizajn. Za ovu prigodu modeli su ponosno pokazali liniju odjeće izrađene tehnikom kukičanja u kombinaciji s crvenim tkanim platnom žarnjačom, koju od zaborava želi spasiti Slavonika.

- Mi našu žarnjaču nećemo prepustiti zaboravu i ovaj žar ne smije nestati, a neće zahvaljujući vrijednim, marljivim i upornim članicama naše udruge – rekla je, između ostaloga, Blaženka Kapetanović, predsjednica Slavonike, udruge koja više od tri godine brine o očuvanju baštine te prezentira suvremenu kulturu i tradiciju našičkog kraja. Udrugu i njezin rad predstavila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, istaknuvši kako uspješnim spajanjem baštine, tradicijskih motiva i suvremenog dizajna, članice udruge Slavonika stvaraju odjeću koja se izdvaja svojom originalnošću i osvaja na prvi pogled.

- Sudjelovanjem na brojnim manifestacijama, revijama i izložbama mode te osvajanjem nagrada, udruga Slavonika pokazuje da je najbolji promicatelj i čuvar nacionalne tradicije. Njihovim se trudom veliko bogatstvo tradicijske baštine pretače u suvremenost – istaknula je Lučevnjak.

Posjetitelji Šokačkog sijela mogli su naučiti i o starom zanatu tkanju, od zaljubljenika u ručno tkanje Željka Knezića. Uz njegovu podršku članice Lisinskog spretno su demonstrirale ručno tkanje, dok su se članice udruge Slavonika okušale na tkalačkom stanu.

Snježana FRIDL
POGAČICE, PODERANE GAĆE, GUŽVARE...

Šokačko sijelo završeno je predstavljanjem i kušanjem tradicijskih jela. Pred posjetiteljima je tako zamirisao domaći kruh iz krušne peći namazan s mašću i crvenom paprikom, bundeva, kuhani kukuruz, pogačice s čvarcima, poderane gaće, gužvare s makom i orasima, kolač s jabukama… Treba li spominjati pečenu slaninu, čvarke…

Slavonika obnavlja zanat tkanja

Uoči Šokačkog sijela održana je radionica ručnog tkanja koju je vodio Željko Knezić, predavač na Tekstilno-tehnološkom fa kultetu u Zagrebu, koji surađuje s četrdesetak udruga diljem Hrvatske i koji se već 30 godina bavi tkanjem. Istaknuo je kako su vrijedne članice Slavonike u već prve istkane redove crvenog domaćeg platna utkale svoju ljubav za taj stari zanat te se ne boji da će izumrijeti. “Zahvaljujući ovoj udruzi, vjerujem da tkanje ima budućnost u Našicama. Članice su počele sa srcem, a srcem radite samo ono što volite. Zahvaljujući srcu uspjet ćete očuvati žarnjaču koja simbolizira vašu težnju za očuvanjem kulturne baštine i etno tradicije”, rekao je Knezić.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike