Regija
VRIJEĐANJE MOBITELOM

Protiv uvreda SMS-om
samo privatnom tužbom
Objavljeno 25. studenog, 2014.
U slučaju kaznenog djela uvrede policija ne postupa prema službenoj dužnosti

ĐAKOVO – Iako se smatra kako se većina sramoćenja i vrijeđanja danas događa na internetu, jer ondje je lako na nekoj od društvenih mreža otvoriti lažni profil i okomiti se na žrtvu, ne zaostaje za tim mnogo ni zlostavljanje SMS-ovima. Vrlo je lako doći do telefonskih kartica s brojem koje se mogu jednokratno iskoristiti, a njima postići cilj. Tako se može dogoditi da vam na mobilni telefon stigne uvredljiva poruka, a da vam je broj nepoznat. Svaki vaš pokušaj da stupite u kontakt s pošiljateljem nakon toga će ostati neuspješan. Onaj s druge strane tim je postigao cilj – povrijedio vas je i ,što je najgore, proći će nekažnjeno.

Slično iskustvo imala je i naša sugovornica na čiji je broj stigao SMS uvredljivog sadržaja. “Ustrajala sam u tome da otkrijem tko mi je poslao takvu poruku, na kraju sam to i uspjela. Ta osoba nije koristila jednokratnu karticu, nego je koristila svoj broj te smo joj uspjeli ući u trag”, kaže Đakovčanka (podaci poznati redakciji).

Što kada se punoljetna osoba nađe na udaru vrijeđanja putem SMS-a, pitali smo i policiju.

“U opisanom primjeru događaja riječ je o kaznenim djelima protiv časti i ugleda, odnosno o kaznenom djelu uvrede opisanom u članku 147. Kaznenog zakona, a kaznena djela iz glave XV. progone se prema privatnoj tužbi. Samim time u opisanom nema elemenata prema kojima bi policija postupala po službenoj dužnosti te sukladno članku 68. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija ne može od davatelja komunikacijskih usluga zatražiti provjeru istovjetnosti, trajanja i učestalosti komunikacije s određenim elektroničkim komunikacijskim adresama”, navodi se u odgovoru PU osječko-baranjske.

S druge strane, ako na vaš mobitel stigne više poruka od jedne osobe, čak i nakon što ste, ako ju poznajete ili ste joj odgovorili na isti način, jasno dali do znanja da vas ne zanima i da taj kontakt ne želite, to se smatra proganjanjem. Prema statistikama, svaka dvanaesta žena i svaki četrdesetpeti muškarac postat će jednom u životu žrtvom proganjanja.

Maja MUŠKIĆ

Prema statistikama, svaka

12.

žena i svaki

45.

muškarac postat će jednom u životu žrtvom proganjanja

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike