Regija
SUVLASNICI UNIVERZALA NAKON SMJENE DIREKTORA:

Općine se ograđuju od poslovanja Univerzala
Objavljeno 24. studenog, 2014.

ĐAKOVO – Nakon što je prošlog tjedna Skupština gradskog komunalnog poduzeća Univerzal opozvala dosadašnjeg direktora Dinka Hrehorovića, a na to mjesto imenovala Milu Kaselja, svoje očitovanje Skupštini tog trgovačkog društva uputilo je devet predstavnika općina osnivača i suvlasnika. Riječ je o općinama: Drenje, Punitovci, Satnica Đakovačka, Gorjani, Trnava, Levanjska Varoš, Strizivojna, Viškovci i Semeljci.

“Gore navedene općine kao osnivači i suvlasnici trgovačkog društva Univerzal d.o.o. Đakovo s negodovanjem i nezadovoljstvom prate posljednja događanja oko tog društva, a sve u svezi politikantskih i nekorektnih radnji oko konstituiranja Nadzornog odbora Društva i odluka Nadzornog odbora koje su u suprotnosti sa Zakonom i s pozitivnim poslovnim odlukama. Grad Đakovo, kao osnivač s najvećim poslovnim udjelom u društvu, već godinama samostalno upravlja tim društvom, donosi odluke o poslovnom usmjerenju i poslovnim potezima, a pogotovo otkad ima značajnu većinu u nadzornom odboru, gdje su tri predstavnika Grada, jedan od predstavnika radnika, koji je također iz Grada, i samo jedan od općina koje imaju 46 posto temeljnog kapitala”, navodi se, između ostaloga, u očitovanju, gdje se devet načelnika općina potpisnika nadalje obraća Skupštini i svim djelatnicima, ograđujući se od svih mogućih budućih negativnih događanja u poslovanju Društva.

“Kao osnivači i suvlasnici Društva ne želimo sudjelovati niti snositi odgovornost. Naše sudjelovanje na sjednicama i u radu Skupštine Univerzala d.o.o. ionako je samo farsa i formalnost, jer Grad Đakovo s 54 posto suvlasništva u temeljnom kapitalu sve odluke donosi prema vlastitoj volji, a općine kao suvlasnici 46 posto temeljnog kapitala služe samo kao dekor iza kojeg se može pravdati svaka loša poslovna odluka i negativnost u radu Društva pojašnjenjem da je te odluke donosila Skupština koja se sastoji od deset osnivača, Grada Đakova i devet općina Đakovštine”, navodi se u očitovanju. M. Muškić

Zoran Vinković

gradonačelnik i predsjednik Skupštine Univerzala

To je njihovo demokratsko pravo

Za komentar na očitovanje koje potpisuje devet načelnika općina pitali smo predsjednika Skupštine Univerzala, gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića.

– To je njihovo demokratsko pravo! Udjel općina seže još iz 1993. godine, kada su vlasnički udjeli napravljeni prema broju stanovnika. Tako je i u Đakovačkom vodovodu i u Univerzalu. Činjenica je da Grad ima većinski paket i može donijeti odluku o svemu. Grad je, moram napomenuti, najviše ulagao o komunalnu infrastrukturu za razliku od tih općina - rekao je Zoran Vinković.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike