Regija
ZAVRŠEN OTKUP VIRGINIJE U SLAVONIJI

Otkupljeno tisuću
tona duhana manje
Objavljeno 24. studenog, 2014.
Procijenjeni je urod bio 7700 tona duhana, otkupljeno je 6336 tona

KUTJEVO/VIROVITICA - Završen je otkup ovogodišnje berbe duhana na području Slavonije i Podravine od kooperanata Hrvatskih duhana. Duhanom tipa virginia zasađeno je oko 3300 hektara, a otkupljeno je 6336 tona duhana, što je za oko 1000 tona manje od planiranog ovogodišnjeg uroda. Prosječna otkupna cijena bila je 11,49 kuna za kilogram duhana, što je za 23 lipe više u usporedbi s lanjskom prosječnom cijenom. Zaštitna cijena od 9 kuna za kilogram duhana na razini je iz prethodnih godina, ali su Hrvatski duhani povećali svoju naknadu za 23 lipe po kilogramu za sređenost duhana u otkupu. Kod duhana tipa virginia ostvaren je prosječni urod od 1920 kilograma po hektaru na razini cijelog proizvodnog područja, prinos tog duhana u Slavoniji bio je 2338 kilograma po hektaru, a u Podravini 1801 kilogram po hektaru.

Hrvatski duhani svoje obveze prema proizvođačima duhana izmirit će i ove godine prije ugovorenog roka do božićnih blagdana.

Prošla je godina, zbog ranog mraza, nanijela velike štete duhanskoj proizvodnji jer je u polju ostalo oko 2000 tona duhana, a ove su godine učestale i obilne kiše, kako se procjenjuje, smanjile ukupni urod duhana za oko 1000 tona. Procjene su da je 50 posto od te količine završilo na crnom tržištu duhana, koje posljednjih godina cvjeta.

- Od novog Zakona o duhanu, koji će vjerojatno biti donesen do početka ugovaranje proizvodnje duhana u sljedećoj godini, očekujemo da pridonese suzbijanju crnog tržišta duhanom. Ne samo zbog visokih novčanih kazni za neovlaštenu proizvodnju neobrađenog duhana, neovlašteno posjedovanje strojeva i opreme za obradu duhana i neovlašteno posjedovanje neobrađenog ili rezanog duhana nego i zabranom proizvodnje duhana na pet godina od pravomoćne presude i gubljenje ovlaštenja proizvođača duhana - ističe dipl. ing. Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, koji je zabrinut kako će proizvođač koji izgubi pravo proizvodnje duhana na pet godina njima vratiti novac koji su uložili u njegovu proizvodnju.

Novina je stoga da će s proizvođačima ugovarati količine duhana u kilogramima, a ne kao do sada proizvodne površine pod duhanom u hektarima. Takva je praksa u svim zemljama EU i predaja manjih količina duhana, ako je neopravdana, bit će destimulativna za proizvođača, što će pridonijeti smanjenju crnog tržišta duhanom.

Kako će se od 2017. godine izgubiti vezani poticaji za proizvodnju duhana, Hrvatski duhani će u tom razdoblju nastojati osnažiti svoje razvojne programe u primarnoj proizvodnji duhana kao što su povećanje prinosa uporabom sustava za navodnjavanje i smanjenje troškova sušenja duhana uporabom drvne biomase, ali uz istodobno nastojanje povrata izgubljenih hektara u proizvodnji duhana kako bi se povećala njezina konkurentnost i profitabilnost. (AGM Kruna)

Burley 16,40 kuna za kilogram

Kod duhana tipa burley, koji se suši prirodnim putem, očekuje se do kraja godine otkup do 1200 tona s prosječnom otkupnom cijenom od 10 kuna za kilogram, u kojoj je sadržana zaštitna cijena od 8 kuna i naknada od 2 kune po kilogramu. Uz ukupni poticaj države od 6,40 kuna (hektari plus kilogrami), proizvođači duhana tipa burley ostvarili bi ukupnu prosječnu otkupnu cijenu od 16,40 kuna.

Nova proizvodnja ugovarat će se u kilogramima, a ne po hektarima

U Slavoniji je prosječan urod virginije

2338

kilograma po hektaru, a prosječna otkupna cijena bila je

11,49

kuna za kilogram, što je za

23

lipe više nego lani

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana