Osijek
DRUGO NALIČJE NASILJA U OBITELJI

Žrtve maltretiranja su i roditelji tinejdžera te djeca zlonamjernih majki!
Objavljeno 24. studenog, 2014.
Do sada je u ovoj godini evidentirano 19 muških maloljetnih počinitelja i 9 osoba ženskog spola

Kada se govori o nasilju u obitelji prva asocijacija mnogima je odrastao muškarac koji batina svoju ženu, djecu, majku...

No, iako statistike idu u prilog ovakvim razmišljanjima, iz PU osječko-baranjske upozoravaju - među zlostavljačima nalaze se i maloljetnici koji fizički i psihički maltretiraju svoje roditelje, ali i žene/majke koje nisu oličenje dobrote prema svojoj djeci.

- Na žalost, kada govorimo o prekršiteljima Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji moramo istaknuti da među njima ima i maloljetnih počinitelja. Pa smo tako do sada u 2014. godini evidentirali 19 muških maloljetnih počinitelja i devet osoba ženskog spola. Statistike pokazuju da je zlostavljač u najvećem broju slučajeva sin prema obitelji, odnosni majci i ocu. Govorimo o nasilničkom ponašanju tinejdžera prema roditeljima zbog različitih razloga. Najčešći razlozi vezani su uz zabranu izlazaka, uskraćivanje novca, ili nedostatak mogućnosti roditelja da mu priušte nešto što želi. Ali tu se kao problem javlja i loš pristup odgoju te djece od malih nogu koji se kasnije roditeljima “osvećuje” - kaže Tomo Andrašević, policijski službenik PU osječko-baranjske.

Dodaje, kako je u prvih devet mjeseci 2014. godine podneseno 805 optužnih prijedloga iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji unutar kojih je evidentirano 917 počinitelja - 722 muškaraca i 192 žene.

- I ovogodišnja statistika ukazuje na nastavak trenda koji pratimo do 2006. godine, a prema kojemu su vodeći počinitelji nasilja u obitelji supružnici u obitelji međusobno, potom bivši suprug prema ženi, izvanbračni partner prema ženi, a potom žene općenito. Dakle, žena zlostavljača je malo, no treba istaknuti da postoje. I to ne samo one koje zlostavljaju supruge, nego i one koje loše postupaju sa svojom djecom. Ovo posljednje je tabu-tema, posebice od kada su stručnjaci iz rasprava i pravnih propisa izbacili „sindrom zlonamjerne majke“, koji je nekada mnogo jasnije definirao što se tretira kao nasilje majke prema djetetu koje je često vrlo suptilno i neprimjetno - kaže Andrašević.

Ivana SOLAR
U Hrvatskoj 28.000 maloljetnih zlostavljača!

Prema procjenama prof. Jasminke Zloković iz 2013. godine, približno 28.000 djece u Hrvatskoj zlostavlja svoje roditelje, a roditelji su žrtve u 16 posto slučajeva zlostavljanja u obitelji. Svjetska iskustva pak govore da je najveći broj maloljetnih zlostavljača u dobi od 12 do 14 godina, a da roditelji žrtve u prosjeku imaju 44 godine. Najčešće su žrtve pomajke i samohrane majke, a očevi najčešće oni koji imaju zdravstvenih ili tjelesnih problema.

Dvije skupine zlostavljača

Socijalni pedagozi ističu kako bilježe dvije karakteristične skupine zlostavljača. U prvoj su djeca koja nasrću na roditelje sporadično. Primjerice, maloljetnik dolazi kući usred noći u alkoholiziranom stanju i tuče roditelja koji ga s neprihvatljivim ponašanjem u tom trenutku konfrontira. Ujedno riječ je o slučajevima koje roditelji najčešće prijave odmah policiji. S druge strane tu su djeca koja prvo psihički ili ekonomski, a kasnije i fizički zlostavljaju roditelje dulje vrijeme, a oni takve situacije ne prijavljuju. Roditelji djece koja na njima iskazuju agresiju spremni su dugo živjeti s takvim nasiljem prije nego se nekome povjere ili potraže pomoć, najčešće zbog srama i uvjerenja da su za takvo postupanje djeteta zapravo sami krivi. Za dio takvih slučajeva sazna se obično tek nakon dugo godina, kada obiteljski odnosi eskaliraju do točke kada zlostavljani roditelji završavaju u sustavu udomiteljstva.

TABU-TEMA

su majke koje loše postupaju sa svojom djecom

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana