Osijek
RODITELJI MISLAVA ANTOLOVIĆA

HZZO plaća liječenje, ali ne i
nužne pretrage pa berlinskoj
bolnici duguju 3540 eura
Objavljeno 24. studenog, 2014.

Liječenje će država platiti, ali nužne pretrage ne! Takav stav Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u očaj je bacio osječku obitelj Antolović, čiji 11-godišnji sin Mislav jedini u Hrvatskoj boluje od Fanconijeve anemije. Obitelj koja već neko vrijeme nakon transplantacije matičnih stanica Mislavu boravi u Berlinu, gdje je postupak obavljen, dobila je račun za naplatu pretraga iz prosinca prošle godine u iznosu od 3540 eura. O etapama liječenja Glas Slavonije uredno je izvještavao.

- Ovih dana stigle su opomene za pretrage koje su bile nužne da bi se napravila transplantacija. Dijete koje je umjetnim putem začeto u Chicagu kako bi matičnim stanicama spasilo Mislava moralo se roditi ovdje da bi bolnica pohranila matične stanice. Transport ih uništava i mi smo morali doći ovdje u Berlin te su uslijedila brojna ispitivanja uoči same transplantacije koja je, srećom, uspješno prošla. Kako tijekom pretraga u prosincu 2013. godine Mislav još službeno nije bio u bolnici, nama HZZO nije pokrio te troškove - ispričao je otac Slaven koji je zajedno s majkom Ivanom, podsjetimo, s Mislavovim zdravstvenim stanjem upoznao javnost još prije dvije godine. Potom je začeta mala Iskra, čije su matične stanice spasile Mislava, a nakon transplantacije nužne su kontrole koje Mislav sad obavlja u dnevnoj bolnici u Berlinu.

- Mi smo sretni jer je HZZO priznao troškove Mislavovog liječenja, što mi nipošto ne bismo mogli. No, pretrage HZZO ne plaća, već liječenje do kraja ožujka 2015. godine i sad smo u problemu jer ovdje moramo biti, a iako još nismo dobili rok za plaćanje, neizvjesno je što će se dogoditi ako ne podmirimo taj dug - rekao je Slaven zatraživši tako javnost ponovno pomoć kako bi se cijela obitelj uskoro vratila u Osijek i zajedno s još jednim članom, malenom Iskrom, započela normalan život. M. Mihelić

Svi koji želite pomoći obitelji Antolović, možete to učiniti na broj računa Slavena Antolovića (Privredna banka Zagreb). IBAN je HR1423400093212450051.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike