Kultura
FORTUNA MODERAN BALET NA SCENI OSJEČKOG HNK

“Sreća” pokazala put razvoja osječkog teatra
Objavljeno 24. studenog, 2014.
Autor cjelokupnog projekta i glavni solist je Vuk Ognjenović

Na kazališnim daskama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta premijerno je izveden balet Fortuna. Riječ je o modernom djelu čiju režiju, koreografiju, scenografiju, kostimografiju, svjetlo i izbor projekcija potpisuje baletan Vuk Ognjenović (ujedno i solist u ovome baletu).

Realističnu podlogu ovome baletu daje životna priča, osviještenost bića i uma, koju snažno podupire glazba Carla Orffa: Carmina Burana. Ovaj snažan autorski projekt, donesen izvrsnošću Vuka Ognjenovića, ostvario je moderan balet na pozornici HNK Osijek. U izboru teksta sudjelovala je i Petra Blašković, koja je ujedno prenijela ulogu naratorice. Od navedene umjetnice valja očekivati još mnogo, jer dosadašnji uratci, znanja i suradnje koje je pronijela, prenijela i darovala ovome kazalištu ostat će po mnogo čemu zapamćeni: izvrsna u svojoj autentičnosti, sigurna u svoj lik, stilski, govorno, izražajno i koreografski sjajno oblikovana!

Modernu (pomalo avangardnu) baletnu priču sjajno su izveli solisti Ana Blažanin i Vuk Ognjenović. Priča, zamišljena kao prikaz naše stvarnosti i istinitosti, otvorila je vrata i onima šireg uma: ona, ujedno, daje slobodu (na trenutke: mašti na volju)! Baletni ansambl u sastavu: Andrea Alpeza, Vanja Dušić, Helena Horvat, Lucija Horvat, Tessa Ljubić, Kaho Nakayasu, Danijel Novoselac, Mislav Šimić i Laura del Carmen Velasco Farrera potvrđeno je uspješan i, kao takav, treba i ostati. Priča o sreći, koja nas vraća i u antologiju vremena, projicirana je i vođena umjetničkom mišlju baleta. Godinu dana od izvedbe tzv. bijelog baleta - Orašara, kojim je balet ponovno vraćen na osječke daske, u 108. kazališnoj sezoni umjetnici su iskoračili u moderan baletni svijet: novo umjetničko ruho, za koje bi bilo sasvim opravdano očekivati kako će biti dio stalnog repertoara HNK Osijek. Za cjelovitost djela u ovakvom iskoraku valja zapamtiti Vuka Ognjenovića, izvrsnog kreatora veličine ovakvog razmišljanja! Mogli bismo ga prozvati zaslužnim u svojoj borbi za vraćanjem baleta u redovan kazališni repertoar; upoznati kao snažnu ličnost koja nije dozvolila da balet iščezne iz ideje današnjeg vremena. Uz sve autorske zamisli (ističemo: nijansiranje prekrasnih i jednostavnih kostima, koji prikazuju golu osobnost čovjeka kao sretnoga lika; sjenčanje pokreta; igre boja svjetla), ostvario je i osigurao pravi baletni ansambl HNK Osijek, koji je pokazao kako nijedna baletna ideja više nije nemoguća. Elementi lijepih sinkronizacija pokreta, isprepletanja u imitacijama tijela ostvario je ovaj, već afirmirani, baletni ansambl, vođen pričom sjajnih solista. Ukupnost baletne priče zaokružuje činjenica ili, pak, retoričko pitanje (u glavama gledatelja) što je sreća ili kako ju ostvariti u svom životu, u svom bitku, onakvom u kakvom smo ostvareni u ovome svijetu.

Marina BAN
DVANAEST VRSNIH PLESAČA

Uz Anu Blažanin i Vuka Ognjenovića, koji su i solistički nastupili u jednom dijelu programa, te naratoricu, ali i plesačicu Petru Blašković, svoje su zavidne sposobnosti pokazali Andrea Alpeza, Helena Horvat, Lucija Horvat, Tessa Ljubić, Kaho Nakayasu, Laura del Carmen Velasco Farrera, Vanja Dušić, Danijel Novoselac i Mislav Šimić.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike