Zdravlje
UDRUGA „RENATO – KUHARI BEZ GRANICA“ I PIK

Velika humanitarna akcija prikupljanja sredstava za ultrazvuk srca
Objavljeno 24. studenog, 2014.

U sklopu 9. vinskog festivala Vino.com održat će se humanitarna akcija u kojoj će sudjelovati kuhari bez granica kako bi pomogli udruzi u prikupljanju novca za UZV pregled srca mališana.

Predsjednik udruge „Renato – kuhari bez granica“ i akademik kulinarstva Branko Ognjenović najavio je kako će zajedno s generalnim partnerom PIK Vrbovcem u sklopu 9. vinskog festivala Vino.com u Hotelu Esplanade u Zagrebu od 28. do 29. studenoga organizirati veliku humanitarnu akciju.

Kroz dva festivalska dana, chefovi koji su se odlučili priključiti udruzi kuhat će različite specijalitete s PIK-ovim proizvodima te će po promotivnim cijenama prodavati gastronomske delicije, kako bi prikupili što više novca za UZV pregled srca najmlađih pripadnika naše zajednice. Mnogi roditelji nisu svjesni da njihova djeca imaju srčanu manu koja kasnije u životu može prouzročiti različite probleme njihovoj djeci. Kako bi se pomoglo u što ranijem otkrivanju srčanih mana djeci slabijeg imovinskog statusa, Chef Branko Ognjenović odlučio je pokrenuti ovu udrugu i svojom snagom, voljom i energijom spasiti što je više moguće djece.

U sklopu 9. festivala Vino.com kuhari bez granica pripremat će jela koja se odlično sljubljuju s vinima. Posjetitelji će moći uživati u specijalitetima od PIK-ovih proizvoda, kao što su teleći perklet, glazirana teletina, pohana junetina te mnoge druge kreativne delicije koje će kuhati chefovi Branko Ognjenović i Marko Lučić iz PIK-a. Humanitarnoj akciji pridružit će se i druga velika imena hrvatske gastronomije - Dario Lide – dopredsjednik udruge, Damir Modrušan - Zigante, Vladimir Šajnović – restoran Šeflja, Krešimir Pavić – restoran Time, Draženka Moll – Stancija 1904, Uroš Urošević – gost kuhar iz Srbije, Almo Čatlak, Roko Tulić te mnogi drugi.

Neodoljive zalogaje s potpisom chefova velikog srca uz vrhunske proizvode iz PIK-a, svi zainteresirani moći će kušati 28. i 29. studenoga od 12 do 20 sati u hotelu Esplanade na 9. vinskom festivalu Vino.com.(J.Kn.)

O udruzi

Primarni cilj udruge je omogućiti svoj djeci UZV srca, a ponajprije onima slabijeg imovinskog stanja, kako bi se još u ranoj fazi i na vrijeme ustanovilo postoji li urođena srčana mana. Također, cilj je potaknuti roditelje da na vrijeme reagiraju i omoguće UZV srca svojoj djeci. Svatko tko želi da njegovo dijete napravi UZV srca, može se javiti u Udrugu za pomoć, a Udruga će svojim djelovanjem omogućiti da se on obavi u minimalnom roku. UZV srca je pregled na koji se u sustavu javnog zdravstva čeka i nekoliko mjeseci, a u privatnoj praksi ga je moguće napraviti u roku od nekoliko dana uz naknadu od 500 kuna. Preko udruge UZV srca bi se napravio besplatno, odnosno Udruga će snositi troškove pregleda. Sredstva udruge će se prikupljati organiziranjem humanitarnih večera koje se organiziraju za potrebe poslovnih partnera, raznih poduzeća i ostalih institucija. One na račun udruge uplaćuju troškove za večeru koja uključuje i naknadu angažmana kuhara bez granica. Ostali načini samofinanciranja ostvarivat će se u sklopu gostovanja na raznim manifestacijama i pružanja gastrousluga.

Skupljena sredstva Udruga će koristiti prije svega za ostvarenje primarnog cilja zbog kojeg je i osnovana, ali i za ostale ciljeve kao što su humanitarne akcije, edukacije, radionice i ostale vrste djelovanja u svrhu promocije zvanja kuhara i sačuvanja ugleda struke kako kod djece tako i kod odraslih. Svakom djetetu socijalno ugroženog statusa, koje se želi školovati za kuhara, Udruga će pomoći kroz školovanje, bilo da je riječ o kupnji knjiga, pomoći oko stjecanja prakse, troškovima školovanja i slično.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike