Osijek
PČELARSKI VIKENDU

Oglašen alarm za početak borbe protiv malog kornjaša
Objavljeno 22. studenog, 2014.
Dvodnevni program je nastavno bio i edukativan

U dvojakom je tonu završila 8. pčelarska manifestacija “Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva”. Ponajprije u svečarskom jer ovom je prigodom obilježena i deseta godišnjica rada Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, najstariji je to županijski savez u nas, kao i završetak konferencije Panonian bee koja je sufinancirana sredstvima europskih fondova.
No čuli su se na ovoj dvodnevnoj, iznimno dobro posječenoj konferenciji, i zabrinjavajući tonovi. Naime, osim što je ova godine po kontinentalne pčelare bila iznimno loša, ulazak u Europsku Uniju odnio je i nove prijepore s regulativama koje u ovom segmentu propisuje europska administracija. Hrvatski pčelarski savez je zato iznimno aktivna, u tolikoj mjeri da će obilježavanje godišnjice postojanja u prosincu biti prebačena za veljaču iduće godinu. Savez se naime zalaže kako svima na prvom mjestu mora biti zaštita pčela, pa su naporni pregovori s EU administracijom oko financiranja sredstava za obranu protiv varooze. S druge strane iz Italije se približava drugi opasni nametnik - mali kornjaš, kukac koji uništava pčelinje zadruge. Hrvatski pčelari se već sada moraju pripremiti za borbu protiv ovog nametnika.
Ipak u svemu ovome nisu zaboravljene riječi pohvale za Pčelarski županijski savez najveće slavonske županije. U deset godina svoga postojanja puno toga su napravili, na izvjestan način institucionalizirali su pčelarsku djelatnost. Osnovali su i zadrugu, naposljetku u klaster, a sve to je doprinijelo da su se mogli pojaviti i kao partner u EU projektu međugranične suradnje “Panonian Bee”. Na tome su Zvonimiru Pajniću, predsjedniku županijekog saveza i u petak i u subotu čestitali mnogi, počev od županijskih čelnika Vladimira Šišljagić i Željka Kraljička, do Zvonimira Bileka, predsjednika nacionalnog pčelarskog saveza.

Zvonimir Pajnić je u svojoj prezentaciji podsjetio na učinjene aktivnost i napore ovog županijskog saveza. No kao pouku, jer u posljednje vrijeme, kaže, neki mladi pčelari su odustali od pčelarenje, naglašava kako “pčelarenje, bez obzira bavili se vi njime kao osnovnom ili dopunskom djelatnosti, nije trčanje za novcem”.

Da brige za budućnost domaćeg pčelarstva ne bi trebalo biti znak je i dobro djelovanje Pčelarskih škola. Ona u Osijeku djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu, ove godine su imali 81 polaznika, kojima su ovom prigodom dodjeljena priznanja. Kroz školu je u proteklih jedanaest generacija prošlo gotovo 700 polaznika.
Dvodnevni program je nastavno bio i edukativan, završna konferencija projekta Panoninan bee i u petak i u subotu ponudio je cijeli niz edukativnih predavanja.Dario Kuštro

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije