Regija
OBILJEŽAVANJE DANA SREDNJOŠKOLACA

Najljepše je đačko doba
Objavljeno 22. studenog, 2014.

SLATINA – ”Najljepše je đačko doba” naziv je izložbe koju je u povodu obilježavanja Dana srednjoškolaca pripremio Gradski savjet mladih u suradnji s Učeničkim vijećem Srednje škole Marka Marulića, Udrugom srednjoškolaca i Zavičajnim muzejem.
U atraktivnom novouređenom prostoru Zavičajnog muzeja izložene su stare knjige, bilježnice, testovi, imenici, fotografije, pernice, ”šalabahteri” i druge stvari nastale i nekad korištene u školske svrhe. Sve je to nabavljeno u arhivi Srednje škole Marka Marulića i u privatnim zbirkama, a izložen je i školski pribor slatinskih osnovaca. U izložbu su se uklopile i muzejske fotografije ljudi koji su svoje prve korake pismenosti učinili upravo u zgradi u kojoj se nalazi muzej, a danas su priznati znanstvenici i umjetnici na hrvatskoj razini, kao i starinski školski namještaj.
– Muzeološka koncepcija Zavičajnog muzeja oslanjala se na jednu školsku svjedodžbu u kojoj su ocijenjeni školski predmeti u nekadašnjoj školi upravo u ovoj zgradi, tako da se ova izložba odlično uklopila u cijelu koncepciju stalnog postava muzeja, rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak, zamolivši organizatore izložbe da dio izložene građe ostave u muzeju do njegova svečanog otvorenja kako bi imao kontinuitet od najstarijih vremena do današnjih dana.
– Izložba koju smo postavili ne donosi umjetnička djela koja imaju posebnu vrijednost, nego predmete kojima su se učenici nekad bavili, ili se i danas bave, za vrijeme nastave ili odmora, rekao je predsjednik Gradskog savjeta mladih Antonio Vrbaslija. On je pojasnio da je izložba organizirana u povodu Međunarodnog dana srednjoškolaca, koji se obilježava u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje 1939. godine strijeljani bez suđenja.
Zamisao o takvoj izložbi i organizatore pohvalili su zamjenica župana Sanja Bošnjak i gradonačelnik Ivan Roštaš, koji je tom prigodom najavio konkretne aktivnosti na uređenju prostora za useljenje postojeće Osnovne glazbe škole u tu zgradu.
Nakon što je gradonačelnik Roštaš otvorio izložbu, prikazani su ulomci dokumentarnih filmova o slatinskim školama i učenicima snimljeni 1991. i 1992. godine. Izložba i prikazani filmovi bili su zanimljivi osobito slatinskim srednjoškolcima i nastavnicima, koji su se prisjetili svojih učeničkih dana i pokušali prepoznati svoje nekadašnje školske kolege.Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike