Osijek
VELIKA PREDBOŽIĆNA MANIFESTACIJA

Od 6. do 24. prosinca Advent u Osijeku
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Postavljanje božićnih ukrasa i paljenje rasvjete diljem grada predviđeno je već u povodu 2. prosinca - Dana grada

Ovoga prosinca građani Osijeka i okolice, ali i cijele Slavonije i Baranje, napokon neće morati putovati stotinama kilometara u Beč, Budimpeštu, Prag, pa i Zagreb, kako bi osjetili adventski i božićni duh. Zahvaljujući suradnji organizatora - Turističke zajednice grada Osijeka i Agencije Luminis, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka – u prosincu na više lokacija u Osijeku, s naglaskom na gradske trgove u užem i širem središtu grada, pod zajedničkim nazivom Advent u Osijeku održat će se niz sadržaja čiji je slogan Oživimo Božić kakav je nekad bio.

Postavljanje božićnih ukrasa i paljenje rasvjete diljem grada predviđeno je već u povodu 2. prosinca - Dana grada Osijeka, a posebnu rasvjetu i ukrase pritom bi trebao dobiti Trg Sv. Trojstva u Tvrđi. Naime, središnji dio Adventa u Osijeku bit će Advent u Tvrđi ili Božićni gradić koji će se od 6. do 24. prosinca događati upravo na glavnom trgu u staroj gradskoj jezgri, a za čiju je organizaciju zadužen Luminis. “Tamo će, prema uzoru na adventske i božićne sajmove u većim srednjoeuropskim gradovima, biti postavljeno 15-ak ukrašenih drvenih kućica, u prvom redu s prigodnom ugostiteljskom ponudom - kuhanim vinom, čajem, domaćim rakijama, božićnim slasticama, kobasicama, ali i božićnim poklonima i suvenirima. Kućice će biti otvorene svakoga dana u poslijepodnevnim i večernjim satima, a cijeli prostor bit će atraktivno i dodatno ukrašen s naglaskom na Kužni pil, no detalji su za sada iznenađenje. Na jednom dijelu Trga bit će postavljena i šumica sastavljena od borova koji će biti na prodaju”, najavljuju iz Luminisa.

Trg Sv. Trojstva u navedene dane bit će poprištem još niza zanimljivih događanja i atrakcija. Primjerice, na svečanom otvorenju manifestacije, na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca (subota) u poslijepodnevnim satima, okupljeni, ponajprije mališani, uz kulturno-umjetnički program moći će kušati najveću slavonsku tortu u Hrvatskoj, koju će tvrtka Mlinar pripraviti prema tradicionalnom slavonskom receptu. Tijekom tri vikenda bit će organizirani mnogi programi u kombinaciji suvremenog i tradicijskog, kao što su nastupi glazbenih skupina, dječje radionice i igraonice, slanje pisama Djedu Mrazu, projekcije filmova, predstavljanje adventskih i božićnih običaja u istočnoj Hrvatskoj i Mađarskoj i slično. U suradnji s Poljoprivrednim fakultetom, 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije, u jednom prostoru na Trgu bit će zasijana božićna pšenica koju će redovito, zaključno s Badnjakom, zalijevati neke od osoba poznatijih javnosti, a simbolično će naznačiti koliko će Osijeku biti uspješna i plodna 2015. Veliko finale manifestacije održat će se na sam Badnjak.

Festival vina, božićni tramvaj...

Advent u Osijeku, prema ideji TZ Osijeka, objedinit će i mnoga događanja i sadržaje tijekom cijeloga prosinca koji su već poznati građanima, poput ukrašenog božićnog tramvaja GPP-a, prigodnih turističkih šetnji u povodu Dana grada Osijeka, Festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOs koji će se 5. i 6. prosinca održati u atriju zgrade Glavne straže u Tvrđi, kao i Sajma antikviteta 6. prosinca (svake prve subote u mjesecu) na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Planirano je i nekoliko dodatnih događanja, primjerice 12. prosinca na Trgu Ante Starčevića je sajam s predstavljanjem starih zanata i tradicijskih običaja te dva-tri manja koncerta ispred konkatedrale sv. Petra i Pavla.

Službenu FB stranicu već prati 2000 osoba

Organizatori osobito na potpori zahvaljuju Gradu Osijeku i gradonačelniku Ivanu Vrkiću. “Zahvaljujemo i nizu većih i manjih sponzora i donatora te onima koji će zakupiti kućice na Trgu Sv. Trojstva. Svima koji sudjeluju u organizaciji i provedbi ovoga velikoga projekta cilj je zajednički: da Osijek napokon dobije pravu i zasluženu adventsku manifestaciju koja će najvećem slavonskom gradu dati pravi božićni 'štih' i koja će privlačiti ne samo stanovnike Osijeka i okolice nego i iz cijele regije, što će, nadamo se, biti slučaj već ove godine”, dodaju. U tri dana od otvorenja službene Facebook stranice Advent u Osijeku, počelo ju je pratiti gotovo 2000 osoba.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana