Osijek
IVAN ĐUKIĆ

Bundeve, cikle i dinje pretvara u košare, zmajeve, ptice, ruže...
Objavljeno 22. studenog, 2014.
Đukić je prvi artistički kulinarski reprezentativac iz istočne Hrvatske

Osječanin Ivan Đukić otputovao je u Luksemburg gdje će svojom vještinom ukrašavanja hrane braniti boje Hrvatske na međunarodnom kulinarskom natjecanju.

Hrvatski kulinarski reprezentativac svoje vještine brusi godinama, a bundeve, brokule, lubenice, dinje, ciklu i ostalo voće i povrće pretvara u hramove, košare, ptice, zmajeve, ruže...

- U carvingu sam sedam godina, nakon što sam zanimljive radove vidio na internetu. Oduševila me realnost nekih figura koje vrhunski majstori dotjeraju tako da izgledaju praktički živo. U kuharstvu sam od 2000. godine, a sada sam šef kuhinje u restoranu Lipov hlad, gdje imam punu potporu za svoj rad i ljubav prema kreativnoj kuhinji. Lipov hlad me uvijek prati i glavni mi je sponzor, na čemu sam beskrajno zahvalan - pojašnjava 33-godišnji Đukić.

Na putu prema Luksemburgu Đukić iz Osijeka nosi i potreban materijal, približno 80 kilograma mrkve, tikve, bundeva, brokula, đumbira..., a lubenice i još nešto nabavit će neposredno prije natjecanja. Instalacija za natjecanje već je posložena u glavi, ali specifičan oblik svakog komada voća ili povrća uvijek traži i dozu kreativnosti “na terenu”. Osječanin je zadužen za artistiku, prezentaciju, ukrašavanje, a za okuse će se pobrinuti ostali reprezentativci.

- Skicu nacrtam na papir, a svaki komad je drugačiji i nikada se ne mogu napraviti dvije iste skulpture. Treba odabrati koji je komad dobar za koji dio, pratiti njegov oblik i maksimalno iskoristiti postojeće linije. Za rezbarenje koristi se specifičan set alata koji pomalo kompletiram zadnjih godina, pojašnjava Đukić, i dodaje kako je prvi artistički kulinarski reprezentativac iz istočnog dijela Hrvatske.

Iskusni kuhar naglašava i kako je otvoren za suradnju i pomoć svim zainteresiranim kuharima koji tek ulaze u svijet carvinga. Također, savjetuje kuharima da se nikako ne “zabiju” u jednu kuhinju i rade jednu stvar.

- Kuhari trebaju obilaziti, putovati, gledati, isprobavati i raditi na sebi. Kuharski savez otvoren je za sve, tko želi može se javiti i meni osobno radi savjeta, literature ili konkretnih pitanja. Upravo sudjelovanjem na kulinarskim natjecanjima i prezentacijama i ja sam napredovao, gledao što i kako rade drugi i sada je moj rad prepoznat i postao sam kulinarski reprezentativac - kaže Đukić te dodaje kako dio svog umijeća unosi u svaku platu koju upotpuni bar jednom skulpturom.

Ivan SEKOL

U Luksemburg je iz Osijeka Đukić ponio i potreban materijal, približno 80 kilograma mrkve, tikve, bundeva, brokula, đumbira...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike