Ekonomija
BUDUĆNOST HGK

Što kažu gospodarstvenici
Objavljeno 22. studenog, 2014.

Zlatko  Kozina- direktor Tekstila LIO d.o.o. Osijek

- HGK je potreba i pomoć hrvat skom gospodarstvu, pogotovo za male gospodarske subjekte, ali i sre dnje, pa i velike tvrtke. Svi mi imamo veliku pomoć od HGK-a, pogotovo sada, s novim reformama koje su događaju u njezinoj strukturi, od vrha do županijskih ko mora. Dragocjena nam je njezina pomoć u mnogim segmentima; od podataka o općem stanju gospodarstva, poslovanju regionalnog i gospodarstva na razini zemlje, aktualnosti na domaćem i inozemnom tržištu, konkurenciji i sl. A sve to mali poduzetnici i obrtnici ne bi mogli pratiti jer nemaju takve vlastite prateće službe. A sam Tekstil LIO imao je izuzetno veliku pomoć HGK-a pri izlaganju na domaćim i inozemnim sajmovima, uvođenju ISO standarda za proizvodnju, uvođenju znaka Hrvatske kvalitete, i sl., što mi kao mala firma ne bismo mogli sami.

Berislav Mlinarević- direktor Ramos-Commercea d.o.o. Osijek

- Svakako nama gospodarstvenici ma treba jedna takva institucija. No, ona mora postati i efikasnija te po slovati s manje troškova na način da djeluje kao mala proaktivna tvrtka na svom području, a koja će poboljšavati uvjete gospodarenja, komunikacije, spajati gospodarstvenike kako bi bolje djelovali i sl. Pritom u njezinoj organizaciji treba naći uzor u komorskom sustavu nekih drugih gospodarski naprednijih država, s manjim brojem zaposlenih ali učinkovitijom. Dakle, ne kao do sada, kada je Komora ipak bila jedna uspavana institucija koja je djelovala i mimo stvarnih potreba, a za nju smo, inercijom zakona, morali obvezno plaćati članarinu, dok učinci nisu bili na zadovoljavajućoj razini za ukupno gospodarstvo.

Damir Skender - predsjednik Uprave Saponije d.d. Osijek

- Hrvatska gospodarska komora kao institucija je neupitna i njezino je postojanje potrebno hrvatskom go spodarstvu. No i ona se treba refor mirati u skladu s novim vremenom, a to na način da što više pruži gospodar stvu, a pritom mi je drago što vidim da se na tome i konkretno radi. Komora je potrebna i nama u velikim kompanijama, no, sasvim je sigurno, još je potrebnija malim i srednjim tvrtkama, posebno kad je u pitanju njihov nastup na domaćem i inozemnim tržištima. Mi u Saponiji dosta koristimo usluge Komore, poglavito oko nastupa na stranim tržištima, jer tu uvijek možemo dobiti mnogo informacija o stanju na njima, našoj konkurenciji i sl. Gledamo pozitivno na HGK - ona mora opstati kao institucija, jer je nužno potrebna gospodarstvu.

Mira Miškić - članica Uprave Rekorda d.d. Osijek

- Komora je korisna i potrebna gospodar stvu jer zastupa inte rese svih poduzetnika - svojih članica. Zato ona mora biti neovisna od politike, upravo da bi se spriječilo bilo kakvo lobiranje ili zastupanje se paratnih interesa. Mi smo u Rekordu najviše usluge HGK koristili pri različitim edukacijama koje ona organizira, a kakve sami sebi ne bismo mogli priuštiti. U posljednje vrijeme posebno smo na taj način mogli biti upoznati sa za konskim promjenama nastalim ulaskom Hrvat ske u EU, unaprjeđivanjem poduzetništva i sl. A komorska članarina, koja je sada još i osjetno smanjena, doista je simbolična i mislim da se za plaćeno dobije adekvatna protuusluga.

Zoran Uranjek - član Uprave Harburg Freunderberger Belišće d.o.o.

- Od Komore ponaj više koristi za gospo darstvo vidim u tome što se u njezinoj organi zaciji kontinuirano održavaju sastanci i seminari na kojima se poslovni ljudi upoznaju s novim zakonskim i drugim regulativama. Budući da smo tvrtka u stranom vlas ništvu, imamo vlastita pravila ponašanja te stoga i ne koristimo komorski sustav pri izlasku na strana tržišta, nego to radimo svojim kanalima. No, pritom ani miramo naše ovdašnje brojne kooperante da pri sustvuju takvim aktivnostima Komore, poglavito one oko izlaska na sajmove i sl. Osobito velikom koristi od Komore smatramo informacije koja ona tvrtkama daje o kretanju gospodarstva, ali i stanju na ino zemnim tržištima. A za samu Hrvatsku gospodarsku komoru najvažnije je da ostane politički neovisna, ali i da sama djeluje apolitično.

Milan Vrdoljak- predsjednik Uprave Ricardo d.o.o. Darda

- Svakako smatram da je HGK po treban gospodarstvu, iako ga je u novim uvjetima možda potrebno po nešto i presložiti, zato jer se uvijek može i bolje. No, nikako se ne slažem s onima koji kažu da je HGK nešto ne potrebno i da se plaća nešto što nije potrebno. I mi smo u Ricardu, dok smo bili manja tvrtka, plaćali komorsku članarinu, iako nismo dovoljno koristili komorske usluge, prem da smo i tada od HGK dobivali pozive na seminare i sajmove koje organizira, anketne listiće o našim potrebama i sl. No, rastom naše tvrtke sve više koristimo usluge HGK, primjerice kada naše ljude šaljemo na seminare koje organizira.

Mato Ravlić - direktor Strizivojna-hrasta d.o.o.

- Komora ima iznimno veliku ulogu u pomoći nama gospodarstvenici ma, naravno onima koji za to pokazuju interesa, i ta institucija treba svakako opsta ti. Nama u Drvnom centru Komora je osobito jako puno pomogla u pregovorima s Hrvatskim šumama oko sklapanja dugoročnih ugovora o povoljnosti u nabavi sirovine. Komora nam iz nimno puno organizacijski, čak i financijski, po maže pri nastupu na sajmovima u zemlji i ino zemstvu, što bismo mi sami teško uspijevali os tvariti. Članarina koju plaćamo Komori doista nam nije nikakvo opterećenje, jer su koristi od toga višestruko veće. Tu je instituciju hrvatskog gospodarstva sada i dodatno potrebno prila goditi novonastalim uvjetima pa će korist biti obostrano još veća.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike