Regija
OPG IZ PETRIJEVACA ODNIO VRIJEDNA PRIZNANJA

Pavičićevim rakijama i likerima
čak 8 medalja i dvije diplome
Objavljeno 21. studenog, 2014.

PETRIJEVCI – Ruku punih medalja, odlikovanja i diploma - među kojima su dva zlata, dva srebra, četiri bronce i dvije diplome - ekipa OPG-a Pavičić iz Petrijevaca vratila se s edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera održanog u Semeljcima, koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek.

- Budući da smo prvi put išli na takvo ocjenjivanje i da smo znali kakvu kvalitetu proizvoda nosimo na ocjenjivanje, nismo ni sumnjali da će je pravi stručnjaci prepoznati, no i mi smo iznenađeni ovolikim brojem nagrada i priznanja. On je u prvom redu rezultat našeg dugogodišnjeg rada i nastojanja da naše tradicionalne proizvode poput rakija, likera i džemova ekološkom proizvodnjom i drukčijom tehnologijom proizvodnje učinimo još kvalitetnijima, zanimljivijima i poželjnijima i najzahtjevnijim kupcima - kaže Ivica Pavičić o proizvodima iz njihova OPG-a, čiji je nositelj njegova supruga Đurđica.

Supružnici Pavičić osobito su pak ponosni na 24-godišnju kćer Ivanu, koja nosi titulu mr. ing. poljoprivrede – smjer bilinogojstvo i koja je vjerojatno jedina studentica u Hrvatskoj koja je za svoj diplomski rad izabrala rakiju šljivovicu i za njega dobila odlične ocjene.

Taj izbor nije bio slučajan jer je upravo proizvodnja različitih voćnih rakija, a među njima i šljivovice, za koje plodove ubiru u vlastitom voćnjaku, jedan od glavnih proizvoda kojima se već godinama diči njihov OPG, u kojem se godišnje proizvede oko 1000 litara rakije. No premda je riječ o tradicionalnom slavonskom proizvodu, Pavičići su i ovdje pronašli način kako biti originalan i drugačiji od drugih te su usavršili proizvodnju rakije – bez koštica!

- Cijeli proces proizvodnje naših rakija počinje već u voćnjaku od 2,5 hektara, gdje, uz ekološku proizvodnju, koja isključuje pesticide i teške metale, odmah klasificiramo voće te odvajamo plod od koštice, čime sprječavamo da se u rakiji nađu štetni sastojci poput cijanovodične kiseline. Takvim postupkom te spremanjem svježeg ploda bez izlaganja suncu i strogo kontroliranom temperaturom pečenja na kraju dobivamo blagu rakiju, jačine oko 18 gradi, koja je zbog svega toga specifična okusa i mirisa - priča Ivica Pavičić.

Svojim proizvodima OPG je oduševio i žiri, koji su činili stručnjaci s Tehnološko-prehrambenog fakulteta Osijek i iz Laboratorija Zvečeva d.d. Lidija Aničić

PAPIROLOGIJA UMJESTO PROIZVODNJE

Premda iz njihova OPG-a izlaze isključivo delikatesni proizvodi, među kojima su i domaći džemovi od različitog voća, i premda su način proizvodnje doveli gotovo do savršenstva, u što su se mogli uvjeriti i svi konzumenti njihovih proizvoda, Ivica naglašava da već godinama muku muče s nesigurnim tržištem, ali i državnom administracijom, koja ih neprestano guši - što svim mogućim zamislivim i apsurdnim nametima, što šumom različitih propisa i obveza, zbog čijeg ispunjavanja Pavičići gube dragocjeno vrijeme i novac koji bi ti vrijedni stručnjaci mogli i željeli uložiti u proširenje i obogaćivanje svog proizvodnog programa.

Žiri su podjednako oduševili likeri od višnje, anisa, bazge i oraha te šljivovice, viljamovka i rakija od kajsije

OPG godišnje proizvede približno

1000

litara rakije, jačine oko 18 gradi, od voća bez koštica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike