Regija
ZAVRŠEN PROJEKT “MALO PODUZETNIŠTVO-VELIKE MOGUĆNOSTI”

74 poduzetnika dobili certifikate
Objavljeno 22. studenog, 2014.

SLAVONSKI BROD - Kako bi potaknuli zapošljavanje u poduzetništvu na području Brodsko-posavske županije, različiti partneri su zajedno sa Županijom proveli projekt ,,Malo poduzetništvo - velike mogućnosti“, vrijedan 112.000 eura (realiziran najvećim dijelom sredstvima Europskog socijalnog fonda). Jučer su predstavili ostvarene rezultate. „Šepanje“ u poduzetništvu kojem ne samo da nedostaju materijalna sredstva, nego i brojna predznanja, prema riječima resornog pročelnika i voditelja projekta Marijana Štefanca, temeljni su razlog zbog kojega su prije dvije godine, kad se otvorila mogućnost preko europskog socijalnog fonda, odlučili provesti projekt kroz tri ciljane skupine.

- Prije svega to su mladi ljudi koji imaju afinitete za poduzetništvo, ali nisu znali kako pokrenuti tvrtke i podići konkurentnost. Druga skupina su oni koji se već bave poduzetništvom, ali nemaju znanja iz marketinga, upravljanja ljudskim potencijalima, kako doći do izvora sredstava..., i treća skupina su svi oni koji odlučuju o poduzetništvu: lokalna vlast u općinama, gradovima i županiji - kaže Štefanac. Nakon šest mjeseci edukacije 28 mladih jučer je dobilo certifikate, kao i 46 onih koji se već bave poduzetništvom, a trening je prošlo i 77 predstavnika lokalne vlasti – donositelja odluka u zajednici.

Vera Matok, vlasnica tvrtke Matok d.o.o., 18 godina u Slavonskom Brodu vodi „beauty centar“, a sada je tek naučila neke važne stvari.

- Seminar mi je mnogo pomogao u komunikaciji s klijentima i djelatnicima, upravljanju ljudskim resursima, a rezultirat će zapošljavanjem još jednog djelatnika - kaže Matok, koja je dosad vodila tvrtku s četvero zaposlenih. U okviru projekta, polaznici su učili od boljih, išli na studijska putovanja u Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, upoznavši primjere dobre prakse - poduzetničke zone Dugopolje i Podij. U daljem poslu pomoći će im i brošura na 65 stranica - Vodič za poduzetnike, sa svim potrebnim detaljima kada je u pitanju otvaranje tvrtke i poslovanje. Jedan od partnera u projektu je i županijski Centar za tehnološki razvoj.M.Radošević

SLIJEDE NOVI NATJEČAJI

“Poduzetnici početnici naučili su osnovne stvari i kvalitetnije će moći voditi poslove. Slijede i novi natječaji, a s usvojenim znanjima moći će se kvalitetnije prijaviti na projekte, nadam se dovesti nove investicije i zaposliti ljude kako bi se i Brodsko-posavska županija bar malo s neslavnog zadnjeg mjesta popela na ljestvici zaposlenosti“, kaže voditelj CTR Davor Jelić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana