Regija
RADIONICA U JAVNOJ USTANOVI PARK PRIRODE PAPUK

Plan zaštite ivanjskog rovaša
Objavljeno 22. studenog, 2014.

VELIKA - U prostorijama Javne ustanove Parka prirode Papuk održana je radionica za izradu Plana upravljanja s akcijskim planom zaštite ivanjskog rovaša u organizaciji Parka prirode Papuk, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Hrvatskog herpetološkog društva - HYLA.

Ivanjski rovaš najmanji je gušter u Hrvatskoj, zabilježen je na vrlo malom području u Parku prirode Papuk te na nekoliko lokaliteta u gradu Iloku i bližoj okolici. Postupak procjene ugroženosti ove rijetke vrste proveden je 2012. godine pri izradi Crvenog popisa i Crvene knjige vodozemaca i gmazova Hrvatske te je ivanjski rovaš ocijenjen kao ugrožena vrsta (EN). Jedna je od predloženih mjera očuvanja, prema Crvenoj knjizi, izrada plana upravljanja akcijskim planom zaštite ivanjskog rovaša. Također, ivanjski rovaš je proglašen strogo zaštićenom vrstom.

- Okupili smo se kako bismo pokrenuli postupak izrade Plana zaštite ivanjskog rovaša. Planovi upravljanja uglavnom se donose kao jedni od najvažnijih strateških dokumenata u zaštiti prirode jer ukratko definiraju zapravo koje su osnovne smjernice za nekakvo buduće razdoblje od pet do deset godina te aktivnosti koje bi se trebale napraviti da bi se ta vrsta spasila od izumiranja, tko će biti glavni sudionici tih aktivnosti i koliko bi to otprilike resursa iziskivalo. Uglavnom su se takve planirane aktivnosti pokazale kao najefektivnije i najjeftinije, suprotno različitim aktivnostima gdje se ”na divlje” pokušava pojedine stvari napraviti. Na ovaj način imamo jedan plan - cijela država od strane Ministarstva zaštite prirode, do Državnog zavoda za zaštitu prirode i stručne udruge i institucije kao što smo mi - rekao je Dušan Jelić iz HHD HYLA.

Dodaje da ivanjski rovaš dolazi samo na dvije lokacije u Hrvatskoj, to je u gradu Iloku i ovdje na Papuku.

- Najveća populacija je ova na Papuku, i zbog toga smo i samu radionicu za pripremu plana napravili u Parku prirode Papuk, gdje bi svi drugi sudionici i zainteresirani mogli dati svoje mišljenje i predložiti neke dodatne aktivnosti, neka rješenja i da možemo dalje svi zajedno surađivati na tome - naglasio je.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike