Regija
UDRUGA OPG-OVA HRVATSKE “ŽIVOT”:

Treba smanjiti PDV
na sav repromaterijal
Objavljeno 22. studenog, 2014.

OSIJEK - Udruga OPG-ova Hrvatske “Život” jučer je na presici u Osijeku ponovno ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu upozorila na, kako ocjenjuje, neodrživo stanje u poljoprivredi. Predsjednik Antun Laslo upozorio je kako sva nastojanja, svi zahtjevi udruge da ih prime ministri poljoprivrede i financija ne nailaze na odgovor.

- Vremena puno više nema - brojni OPG-ovi su propali, mnogi su u blokadi i više ne mogu poslovati. Ako je blokiran seljak, blokirana je i država, nema proizvodnje, stalno pada BDP. U svemu tome trpi i prerađivačka industrija mesa i mlijeka jer nema dovoljno sirovine pa ponovno profitiraju uvozni, trgovački lobiji - upozorio je Laslo.

Naglasio je kako on, udruga i seljaci uopće nailaze na neuvažavanje kod resornog ministra i Vlade, da se drugoj strani nudi dijalog i kompromis, no da ona ne pokazuje volju za to.

- No, nećemo kritizirati, želimo pomoći da se izađe iz krize pa nudimo prijedloge, a jedan od njih je da se hitno smanji PDV na sav repromaterijal jer 25 posto u ovoj krizi je previše, što se vidi i u ovogodišnjoj jesenskoj sjetvi. Nadalje, tražimo da se u cijenu proizvoda, koja je sada preniska, uračuna PDV proizvođaču na svu njegovu robu - od mlijeka, mesa, uljarica, žitarica i drugog - rekao je Laslo, uputivši kritiku resornom ministarstvu da nije iskorištena mogućnost avansne isplate poticaja iz EU jer da je to ispoštivano, sjetva bi, ocijenio je Laslo, bila kvalitetnije obavljena.S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike