Regija
POČELA I SEZONA SVINJOKOLJA

Cijena tovljenika 13 i 14
kuna, a 15 za crne svinje
Objavljeno 22. studenog, 2014.

ŽUPANJA – Iako su dnevne temperature još uvijek prilično visoke za ovo doba godine i većina građana čeka hladnije dane, primjerene drugoj polovini studenoga, sezona svinjokolja u županjskoj Posavini polako se zahuktava. Tovljenici se prodaju po cijeni od 13 i 14 kuna za kilogram žive vage, dok za crnu slavonsku svinju, koje su zbog izuzetne kvalitete mesa, ali i masti, vrlo tražene, prodavači traže 15 kuna. Onaj tko želi kupiti svinjske polutke, morat će izdvojiti po dvije kune više za kilogram. Uzgajivači smatraju da bi cijene, s obzirom na situaciju, skupu stočnu hranu i velike probleme koje su uzgajivačima napravile poplave, cijena tovljenika trebala biti i veća. Smatraju da je ruše i diktiraju velike klaonice, ali i nakupci koji su na stočnom sajmu u Babinoj Gredi tovljenike plaćali 12 kuna. Ove je godine povećana potražnja za krmačama.

- Razlog je taj što su jeftinije od tovljenika i prodaju se po cijeni od deset kuna, ali i to što velik broj kupaca traži zrelije meso, koje je kvalitetnije i bolje za preradu i proizvodnju kulena i ostalih delicija - pojašnjava Ivo iz Babine Grede. Prasci su 13 kuna, ali interesa za njih za sada nema, jer ih nitko ne stavlja u tov zbog preskupe hrane.

Potražnja će, uvjereni su uzgajivači, krenuti početkom prosinca, kada će im porasti i cijena zbog božićnih i novogodišnjih blagdana, a to je vrijeme kada stižu nakupci iz Dalmacije i ostalih dijelova jadranske obale i masovno ih kupuju. Za razliku od stanovnika okolnih sela koji svinjokolje odrađuju u svojim dvorištima, sve više Županjaca pribjegava praksi da svinje dan ranije odvezu mesaru ili pojedincima koji uslužno klanje obavljaju na crno, i navečer odu po prerađevine. Veterinarske ambulante na području županjske Posavine spremne su za sezonu svinjokolja, rade vikendom i u smjenama, prema već uhodanom rasporedu kao i ranijih godina. Iz Veterinarske stanice Županja upozoravaju građane na obvezan pregled mesa.

Iako ove godine još nema zabilježenih slučajeva trihinele, nema mjesta opuštanju i meso i dalje treba redovno pregledavati i otkloniti svaku sumnju u zdravstvenu ispravnost. Pregled stoji nešto manje od 50 kuna po uzorku, a radi se metodom umjetne probave koja simulira probavu uzorka u želucu, nakon čega se sadržaj sedimentira i pregledava mikroskopski. Takav način pregleda mesa traje dva do tri sata, i to ljude najviše smeta, jer ako ulete u gužvu, posebice vikendom, moraju i satima čekati rezultate kako bio mogli nastaviti prerađivati meso. Zbog dugotrajnosti postupka, pojedini građani iz istočnog dijela županjske Posavine proteklih su godina meso na analizu odnosili u Brčko Distrikt, gdje je još uvijek u primjeni stara, ali mnogo brža metoda pregleda koja košta 5 KM (20 kuna). Zbog toga što su se oglušili o naputke ministarstva o provođenju obveznih mjera o suzbijanju zaraznih bolest i uzorke mesa umjesto u lokalne veterinarske ambulante nosili u susjednu državu, što je strogo zabranjeno, nekoliko ih je kažnjeno novčanom kaznom većom od 3000 kuna. Valja napomenuti i to da u slučaju pregleda mesa u susjednoj državi, građani ne ostvaruju pravo na naknadu ako se utvrdi da je meso zaraženo trihinelom.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PAZITI NA ANIMALNI OTPAD

Struka upozorava da treba voditi računa o zbrinjavanju animalnog otpada, odnosno odlaganju u za to predviđene kontejnere ovlaštenih tvrtki te ispunjavanju normi o dobrobiti životinja. Iako se primjena propisa o dobrobiti životinja i omamljivanju svinja takozvanim "šermerovim" prištoljem još uvijek ne kontrolira u značajnoj mjeri, i to će se uskoro promijeniti pa će osobe koje obavljaju omamljivanje morati proći jednodnevni tečaj i dobiti za to potreban certifikat.

Prasci

su 13 kuna, ali interesa za njih za sada nema. Očekuje se da će biti pred Božić i Novu godinu

3000

kuna je kazna ako se meso nosi na pregled u BiH

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike