Novosti
NEMA RADNE SNAGE

Europi će nedostajati 900 tisuća stručnjaka, ali mladi nerado upisuju računarstvo
Objavljeno 22. studenog, 2014.
I hrvatski IT poslodavci u sljedećih će pet godina imati problema pri zapošljavanju

Vezani članci

INFORMATIČKA SCENA

Osijek domaćin prvog nacionalnog ICT summita

Europi će do 2020. godine nedostajati oko 900 tisuća stručnjaka za računarstvo.

Taj bi podatak mogao biti zanimljiv mladima koji razmišljaju o budućnosti i karijeri, međutim, kako je istaknuto na CARNET-ovoj konferenciji CUC 2014 održanoj u Zagrebu, zanimanje mladih za studije računarstva i informacijskih tehnologija i dalje je slabo. Kako je pokazalo istraživanje, predstavljeno i u Zagrebu i na završnoj konferenciji ovogodišnjeg projekta eSkills for Jobs u Rimu, unatoč tome što je i Hrvatska u samom vrhu po nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji, budući studenti i dalje se radije odlučuju za društveno-humanističke studije, s kojima je zapošljavanje teže. Pokazala je to kvalitativna analiza interesa maturanata za studije računarstva, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poslovne informatike i matematike u razdoblju od 2010. do 2014. koju je napravio središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Dobiveni trendovi uspoređeni su s podacima Državnog zavoda za statistiku i Eurostata o broju studenata koji završavaju računarske studije.

Nije sve crno

Kako je istaknuto na konferenciji, iako je Hrvatska imala uzlazni trend u broju diplomiranih studenata računarstva od 2004. nadalje, te je u 2012. godini dosegnut broj od 1500 visokoobrazovanih inženjera računarstva godišnje, broj prijava za te studije ipak je od 2010. padao, a do porasta broja prijava, za 20 posto, došlo je tek u 2014.

Ohrabrujuće je, međutim, što mladi računarske i informacijsko-komunikacijske studije u posljednje tri godine u sustavu odabira fakulteta rangiraju na viša mjesta, pa su im tako ove godine studiji računarstva bili prosječno na 3,8. mjestu, dok su u 2011., primjerice, prosječno zauzimali gotovo sedmo mjesto. Međutim, kako ističu u inicijativi eSkills for Jobs, takav trend interesa za studije računarstva pokazuje da će i hrvatski poslodavci u sljedećih tri do pet godina imati problema pri zapošljavanju IT profesionalaca, jer dostupna radna snaga neće moći zadovoljiti potražnju na tržištu rada, a naročito ima li se u vidu stopa odljeva mladih u inozemstvo.

Analizom Agencije za znanost i visoko obrazovanje bile su obuhvaćene i dodatne kategorije iz kojih se obično regrutiraju IT profesionalci – društveni smjerovi poput studija informacijsko-komunikacijskih znanosti i poslovne informatike, ali i prirodoslovnog studija matematike te je utvrđeno da je u njima stanje još gore: negativan trend prijava za te vrste studija pokazuje da oni također neće uspjeti odgovoriti na povećanu potrebu za IT stručnjacima u Hrvatskoj i EU.

Rast u recesiji

- IT sektor u Hrvatskoj jedna je od rijetkih gospodarskih grana koja unatoč recesiji kontinuirano raste i zapošljava nove stručnjake, no krajnje je vrijeme da se i država počne prema tom sektoru odnositi odgovornije i dodatno uključivati kroz, primjerice, povoljnije uvjete poslovanja. Kolege iz Rumunjske u Rimu su nas, primjerice, upoznali s načinima na koje ta zemlja privlači strane investicije u IT sektor, posebnim zakonom kojim su IT profesionalci pojedinih stručnih kvalifikacija u cijelosti oslobođeni poreza na dohodak, čime se indirektno smanjuju i troškovi investitorima koji ondje žele razvijati usluge ili softver - naglasio je Hrvoje Balen, nacionalni koordinator inicijative eSkills for Jobs za Hrvatsku. On smatra da je potrebno aktivnije pristupiti i prekvalifikaciji i usavršavanju nezaposlenih kako bi se popunila radna mjesta, ponajprije programera, za koje se kontinuirano otvaraju radna mjesta.

- S obzirom na trend smanjivanja upisnih kvota, preokret bi donijelo povećanje broja upisnih mjesta za te studije, što trenutačno nije moguće bez većih ulaganja države i gospodarstva - istaknuo je Igor Drvodelić, zamjenik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Dijana PAVLOVIĆ
TEŽI UVJETI UPISA I SLABO ZNANJE MATEMATIKE

Na slab interes mladih utječu i uvjeti upisa na računarske studije, koji su teži od prosjeka. “Pritom najveći utjecaj ima znanje matematike, koje je ključno za uspješno studiranje na studijima računarstva, ali na ispitu državne mature iz matematike kandidati postižu lošije rezultate u usporedbi s rezultatima ostalih ispita, što je potvrdilo i PISA istraživanje, gdje je Hrvatska postigla ispodprosječne rezultate matematičke pismenosti. Stoga je izuzetno važno provesti reforme osnovnog i srednjeg obrazovanja, u skladu sa Strategijom znanosti i obrazovanja”, naglašava Igor Drvodelić.

AKO NEŠTO NE UČINIMO, PRESTIĆI ĆE NAS BUGARSKA I SRBIJA

- Rumunjska i Estonija su nakon deset godina ulaganja postale poželjna ICT odredišta. Ovo nam je zadnji vlak da učinimo nešto, jer bi nam se moglo dogoditi da se tvrtke počnu okretati Srbiji i Bugarskoj, koje već ulažu u informatičare i matematičare - upozorava Ivan Ante Nikolić, direktor tvrtke Blink i član HUP-ove ICT udruge.

dostupna

radna snaga neće moći zadovoljiti potražnju na tržištu rada

Hrvoje Balen

nacionalni koordinator inicijative eSkills for Jobs

Potrebno aktivnije pristupiti i prekvalifikaciji i usavršavanju nezaposlenih kako bi se popunila radna mjesta

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje