Magazin
SLUČAJ KBC OSIJEK

Ljutiti i liječnici i pacijenti
Objavljeno 22. studenog, 2014.
Uspoređivati male bolnice s kliničkim bolničkim centrima na temelju pet smiješnih kriterija je nedopustivo, kaže dr. Žulj

Liječnici KBC-a Osijek prvu službenu rang-listu bolnica, koju je prošli tjedan objavio HZZO, ili kako se službeno zove “lista pokazatelja rada bolničkih zdravstvenih ustanova”, nazvali su tragičnom listom.

Naime, od 28 hrvatskih bolnica ocijenjenih na ovoj listi, KBC Osijek našao se na 23. mjestu sa samo 50 bodova, čime je najlošije ocijenjen klinički bolnički centar u Hrvatskoj, ali i najlošije ocijenjena bolnica u istočnoj Hrvatskoj. Oko 450 liječnika zaposlenih u ovoj ustanovi objavom liste ostalo je u nevjerici, a uvrijeđenost i ljutnja sasvim je razumljiva kažemo li i kako su po kvaliteti bolje ocijenjene sve manje slavonske bolnice. Lošijima od osječke bolnice proglašene su samo bolnice u Zaboku, Ogulinu, Gospiću, Karlovcu i Kninu.

- Ova-rang lista je za ne povjerovati! Uspoređivati male bolnice s kliničkim bolničkim centrima koji zbrinjavaju sve ono što male bolnice ne znaju i ne mogu, centre koji obavljaju najkompleksnija liječenja i operacije najtežih pacijenata na temelju pet smiješnih kriterija je nedopustivo. Osobno sam odlazio u Požegu kako bih kolegama pomogao operirati endoprotezu koljena, a posljednjih mjeseci sam obavljao revizijske operacije zamjene razlabavljene proteze kuka kod tri pacijenta na zamolbu kolega iz Požege jer oni nemaju tehničke mogućnosti za takve zahvate. Dečki u Požegi su sjajni liječnici, ali mala bolnica se ipak ne može uspoređivati s jednim kliničkim bolničkim centrom. Smatram da je još poraznije da je našička bolnica ispred Osijeka, a ta bolnica čak i nema ortopediju - otvoreno je komentirao ugledni osječki ortoped, dr. Boris Žulj.

DOTRAJALA OPREMA

Iako je HZZO nakon objave ove liste opetovano ponavljao kako se KBC-ovi ne mogu uspoređivati s općim bolnicama, te pokušavao za ovu neobičnu rang-listu okriviti medije te način na koji je lista interpretirana, ostaje činjenica da ju je kritizirao i dr. Hrvoje Minigo u ime HLK-a te HUBOL, koji drži kako je lista zapravo zamagljivanje javnosti.

Ipak, ostaje činjenica da KBC Osijek ima golemih problema s dotrajalošću opreme, neuvjetnim objektima u kojima je smještena Psihijatrija i Neurologija, na Radiologiji već duže od tri godine rade bez drugog CT uređaja i bez drugog uređaja za MR, a većina opreme odavno je za otpis. No, HZZO te faktore uopće nije ocjenjivao. Stoga se opravdano postavlja pitanje zašto je objavljena lista u kojoj nije ocjenjivana ni lista čekanja, ni uspješnost operativnih zahvata, ni zahtjevnost operativnih zahvata, poput kardiokirurgije, koja se u KBC-u Osijek obavlja sjajno ili transplantacijskih zahvata, kojima se Osijek također ponosi, a nije ocjenjivana ni opremljenost bolnica i broj stručnjaka i znanstvenika koji u njoj rade. Naime, HZZO je ocjenu postavljao na temelju samo pet kriterija. To su 'obrtaj' pacijenta po postelji, ukupan broj slučajeva na jednog zdravstvenog radnika, opća stopa smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici i kao posljednji kriterij postotak liječenja jednodnevne kirurgije zbog operacije sive mrene.

BROJ LEŽAJA U DNEVNOJ BOLNICI

- Prema navedenim pokazateljima rangirane su bolnice različitih kategorija, iznimno različitih gravitirajućih područja, pa je interpretacija takve rang-liste ustanova puno složenija. Možemo uzeti kao primjer operaciju sive mrene. Recimo kako smo mi novi UZV za liječenje sive mrene dobili tek u srpnju ove godine, a do tada smo radili na starom uređaju. Ipak, KBC Osijek skratio je čekanje na operaciju sive mrene s 490 na oko 377 dana u posljednjih šest mjeseci. No, zbog dobi bolesnika, koji obično pate i od drugih bolesti, razmjerno se mali broj osoba operira po tipu jednodnevne kirurgije. Odabir jednodnevne kirurgije sive mrene kao pokazatelja neadekvatno ocjenjuje napore naših oftalmologa da što više osiguranika što prije poboljša svoju kvalitetu života. Slično tomu ni ostali izabrani pokazatelji ne uzimaju u obzir specifičnosti pobola od različitih bolesti u gravitacijskom području KBC-a Osijek. Naša je ustanova sekundarna ustanova za Osječko-baranjsku županiju, što znači da je, uz OŽB Našice, bolnica kojoj se obraćaju stanovnici županije za sve zdravstvene usluge koje ne pokriva primarna zdravstvena zaštita. Istodobno, KBC Osijek pruža usluge tercijarne zdravstvene zaštite za županiju i za veći dio regije. To su složene usluge koje ne pružaju opće bolnice. Slijedom navedenoga, nije moguće adekvatno uspoređivati bolnice bitno različitog ranga jer su opsezi i spektri usluga vrlo različiti. Potrebno je i istaknuti koliko se promijenila epidemiološka slika ovog dijela Hrvatske, posebice s odljevom mlađeg, dakle razmjerno zdravijeg, stanovništva. Velik broj osiguranika osim poodmakle dobi ima i više ozbiljnih kroničnih bolesti, a to sve povećava smrtnost bolnički liječenih bolesnika te smanjuje mogućnost izvođenja jednodnevnih kirurških zahvata. KBC Osijek za iduću godinu planira ugovoriti znatno veći broj ležaja u dnevnoj bolnici. No, treba znati i da mi imamo i velik broj odjela na kojima je dnevna bolnica nemoguća, poput Neurokirurgije, jer nakon što ste nekome obavili operaciju na mozgu, ne možete ga navečer poslati kući. No, prema ovoj interpretaciji ukupan je broj pacijenata ulazio u statistiku, pa proizlazi da bolnice koje uopće nemaju Neurologiju ili Ortopediju rade bolje od nas - komentirao je sanacijski upravitelj KBC-a Saša Lamza, koji stoji iza svojih liječnika i smatra ih iznimno vrijednima i stručnima.

Piše: Nefreteta Z. EBERHARD
OCJENJIVANJE KBC-a

Vezano uz kriterije na prezentaciji HZZO-a točno je moguće vidjeti kako je ocjenjivan KBC Osijek. Tako je prema kriteriju “obrtaja” slučajeva po postelji KBC Osijek na drugom mjestu među ustanovama svog ranga i bolji je i od KBC-a Rijeke, KBC-a Split i od KBC-a Zagreb. Čak na drugom mjestu, i to odmah iza KBC-a Split, je po broju slučajeva na jednog zdravstvenog radnika. Na 1000 hospitaliziranih u KBC-u Osijek umrijet će 38,7 osoba, što je još uvijek znatno manje nego u KBC-u Dubrava. Ono na čemu je pao prosjek KBC-u Osijek svakako je postotak dnevnog liječenja, prema kojem je KBC na posljednjem mjestu od svih KBC-ova i KB-ova.

DR. HRVOJE MINIGO
Lista je procjena osiguravatelja koji samo plaća bolničke usluge

Hrvoje Minigo iz HLK-a ustvrdio je da je ova lista samo procjena jednog osiguravatelja koji plaća bolničke usluge, a pravu procjenu trebao bi donijeti akreditacijski postupak, koji u Hrvatskoj još nije proveden. “Ovdje je bilo riječ o samo pet pokazatelja, koji su nedovoljni da bi se na temelju toga moglo reći koja je bolnica najbolja. Mislim da nitko ne može tvrditi da je požeška bolnica najbolja. Svaka njoj čast, trudili su se, dobro rade i obračunavaju svoje usluge, imaju dnevne bolnice, isto kao i bolnice Šibenik i Sveti Duh. No, to je premalo da bi se moglo reći kako je jedna bolnica najbolja, a druga najlošija", rekao je Minigo. Iznenadilo ga je, kaže, što se uspoređuju neusporedive bolnice. "Ne može se uspoređivati Požegu s KBC-om Zagreb ili s KB-om Merkur koji je prvi u transplantacijama. Primjerice, stopa smrtnosti ovisi o tome kakvi pacijenti dolaze u bolnicu jer komplicirani pacijenti iz manjih ustanova idu u referentne centre". Napominje kako mnogi pacijenti žele primiti zdravstvene usluge u velikim centrima te savjetuje oprez u interpretaciji rezultata, jer se mora voditi računa o mišljenju pacijenata i osoblja bolnica.

KBC Osijek ima golemih problema s dotrajalošću opreme, neuvjetnim objektima u kojima su smještene Psihijatrija i Neurologija

____________________________

Na Radiologiji već duže od tri godine rade bez drugog CT uređaja i bez drugog uređaja za MR, a većina opreme odavno je za otpis. No, HZZO te faktore uopće nije ocjenjivao

Najčitanije iz rubrike