Magazin
DR. SC. MARIJI VRATARIĆ DRŽAVNA NAGRADA ZA ZNANOST ZA ŽIVOTNO DJELO

Postavila temelje oplemenjivačkog rada na uljaricama
Objavljeno 22. studenog, 2014.

Znanstvena savjetnica u mirovini, dr. sc. Marija Vratarić dobitnica je Državne nagrade za znanost u kategoriji Nagrada za životno djelo za cjelokupni znanstveno-istraživački rad u području biotehničkih znanosti.

Prijedlog za dodjelu te prestižne nagrade na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta podnio je Poljoprivredni institut Osijek, ustanova u kojoj je dr. Vratarić provela najveći dio svog radnog vijeka.

Državna nagrada dodijeljena joj je u Hrvatskom saboru, a svečanosti je prethodila duga procedura izbora. Ta se nagrada dodjeljuje u šest područja znanosti, i samo je šest odabranih pojedinaca ove godine nagrađeno za životno djelo.

Marija Vratarić ugledni je i priznati znanstvenik i stručnjak, kreator kultivara soje (42), ozime uljane repice (2) te suncokreta (11). Tijekom svog dugogodišnjeg znanstvenog rada bila je voditelj i suradnik više znanstveno-istraživačkih i razvojnih projekata u zemlji i inozemstvu. Objavila je više od 200 radova (13 radova indeksirano je u prvoj vrijednosnoj skupini, a 65 u drugoj), 5 knjiga, 3 monografije i 4 poglavlja u knjigama. Aktivno je sudjelovala na brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim kongresima. Više puta bila je član povjerenstava za obranu magistarskih i doktorskih radova, član uredništva u nekoliko znanstvenih časopisa, član organizacijskih i znanstvenih odbora raznih agronomskih savjetovanja.

PREDAN RAD

Kao dugogodišnja predstojnica Odjela za oplemenjivanje i genetiku industrijskog bilja (od 1967. do 2010.) Poljoprivrednog instituta Osijek postavila je temelje oplemenjivačkog rada na uljaricama. Dobitnica je Nagrade grada Osijeka za 1984. godinu, za izuzetna dostignuća u području znanosti i širenje proizvodnje soje u zemlji te više društvenih i stručnih priznanja.

Na pitanje što njoj osobno znači nagrada za životno djelo, dr. Vratarić odgovara: “Primiti nagradu je jako lijepo, to je priznanje svakom znanstveniku. Posebno sam ponosna jer je prepoznat i priznat moj rad. Tijekom mog radnog vijeka od gotovo 48 godina nikada nisam pravila posebne kalkulacije oko nagrada, stalno sam predano radila, stvarala primjenjive vrijednosti i to mi je bio glavni moto u radu, uvijek s mišlju kako je važno da nešto korisno iza mene ostaje za dobrobit društva. U radu i u životu pratile su me različite prepreke, međutim svojim načinom razmišljanja i rada uspješno sam ih svladavala i rezultati su došli.”

Naša sugovornica ističe da su joj u radu pomagali i njezini suradnici. O tome kaže: “Oplemenjivanje bilja zahtijeva veliko znanje i vještine koje se stalno mora proširivati učenjem. Moraju se pratiti svjetski trendovi, rad se obavlja u polju, staklenicima i laboratoriju, za što su potrebna velika materijalna sredstva, opsežan selekcijski materijal, osposobljeni znanstveni i tehnički suradnici svih profila. Stoga ovu državnu nagradu koju sam dobila, iz područja biotehničkih znanosti, doživljavam i kao priznanje svim mojim suradnicima s kojima sam radila tijekom radnog vijeka, i zahvalna sam im za naš zajednički, timski rad. Posebno sam zahvalna mom Poljoprivrednom institutu Osijek, koji je uvijek imao razumijevanja i davao mi slobodu i potporu u radu. U njemu sam provela najveći dio radnog vijeka, omogućio mi je profesionalno i znanstveno usavršavanje u zemlji i inozemstvu. Ponosna sam i sretna što se nakon mog odlaska rad odvija u kontinuitetu, postojeći znanstveni i tehnički kadar dobro je osposobljen za rad i rezultati mogu biti još bolji, a to je jamstvo napretka društva i gospodarstva. Puno sam zahvalna i mojoj obitelji, koja je uvijek imala razumijevanja za moj rad i uvijek mi pružala veliku podršku.”

POMOĆ RAZVOJU GOSPODARSTVA

Marija Vratarić pravi je primjer istinitosti tvrdnje da je uloga znanstvenika da konkretnim, praktičnim radom pomaže razvoju gospodarstva.

- Rezultati mog znanstveno-istraživačkog rada pridonijeli su unaprjeđivanju proizvodnje uljnih kultura, posebno soje u nacionalnim okvirima i šire. Primjenjivost rezultata znanstvenog rada u praksi i jest smisao znanosti - kaže naša sugovornica.

Na kraju smo je upitali zašto je za predmet svog istraživanja odabrala upravo soju. “Soja je značajna kulturna biljka i poznato je da se ona u svijetu uzgaja na većim površinama nego pšenica. U vrijeme kad sam ja počela rad u Poljoprivrednom institutu Osijek, soja nije bila postojala u širokoj proizvodnji. Međutim, postojao je velik interes za njezinu proizvodnju i meni je dodijeljen taj sadržaj rada, koji sam prihvatila i uspješno provodila.”

DOMAĆI KULTIVARI
Najcjenjenija stručnjakinja za soju

Dr. sc. Marija Vratarić postavila je znanstvene temelje za oplemenjivački rad na soji, suncokretu i ozimoj uljanoj repici kod nas. Razvojem i kontinuiranim unaprjeđivanjem oplemenjivačkog rada stvoreni su i priznati prvi domaći kultivari soje, suncokreta i ozime uljane repice. Osobito je značajan njezin rad u području oplemenjivanja soje, jer je genetskim unapređivanjem domaćeg sortimenta soje kontinuirano, od utemeljenja do danas, stvarala visokokvalitetnu osnovu za široku proizvodnju te kulture. Njezin rad na oplemenjivanju soje ima fundamentalnu ulogu u razvoju, unaprjeđivanju i povećanju proizvodnje soje u Hrvatskoj.

POLJOPRIVREDNI INSTITUT
Ponosan na svoju veliku znanstvenicu

Prestižna Državna nagrada za životno djelo u znanosti, koju potpisuje predsjednik Hrvatskog sabora, posve je zasluženo dodijeljena dr. sc. Mariji Vratarić. To veliko priznanje dolazi kao kruna njezine plodne i dugogodišnje znanstvene karijere te je dokaz velikih uspjeha koje je postigla u znanosti. Prepoznate i nagrađene vrijednosti njezinog znanstvenog rada pridonose ugledu i znanstvenoj izvrsnosti Poljoprivrednog instituta Osijek, znanstvene institucije u kojoj je dr. sc. Vratarić više od 40 godina predano radila za znanost i struku. U znak zahvalnosti na velikom doprinosu razvitaku hrvatske agronomske znanosti i struke, na znanju koje je prenosila i koje je ovjekovječila u vrijednim znanstvenim i stručnim djelima, Poljoprivredni institut Osijek izražava svojoj znanstvenici iskrene čestitke i duboko poštovanje. Uloženi rad i rezultati njezina rada, svima nama koji radimo u Institutu, ostaju poticaj na putu kojim smo odvažno krenuli – a to je znanost, ističu u Poljoprivrednom institutu.

Dr. sc. Marija Vratarić ugledni je i priznati znanstvenik i stručnjak,kreator kultivara soje, ozime uljane repice te suncokreta

Možda ste propustili...

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike