Objavljeno 21. studenog, 2014.
Zadatak je bio da u svoje recepte kao namirnicu uvrste i dunju
U Hotelu Kutina održano je jubilarno, 10. natjecanje kuhara Zlatna dunja.
Zadatak najboljih hrvatskih kuhara koji se natječu u Hrvatskom kuharskom kupu bio je da u svoje originalne recepte za jela (hladna plata, glavno jelo, desert) kao namirnicu uvrste i dunju, koja je simbol Kutine.
Vinkovčanka Marija Bošnjak, članica Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, koja u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci obnaša dužnost mentora učitelja kuharstva, sa svojim je učenicama postigla ponovo veliki rezultat. Marija je s pomoćnicom Ana-Marijom Stanković osvojila odlično drugo mjesto u ukupnom poretku na održanom natjecanju Hrvatskog kuharskog kupa Zlatna dunja u Kutini, a Ksenija Sabo i Martina Alilović su u kategoriji Desert osvojile treće mjesto.
Hrvatski kuharski savez već deset godina organizira Hrvatski kuharski kup koji se održava u više gradova u Hrvatskoj na kojem se mora poštovati tema natjecanja, a to su namirnice uzgojene na području održavanja Hrvatskog kuharskog kupa, a pripremljene na suvremeni način gastronomije, gdje kuhari svojom inventivnošću i kreacijama stvaraju umjetnička djela od zadanih namirnica i time dokazuju da su i kuhari/slastičari umjetnici svoje struke.
Na svakom od pojedinih Hrvatskih kuharskih kupova natjecatelji se bore da postignu što bolji rezultat te tako skupljaju bodove, a najuspješniji dobivaju Kristalnu kuhaču.
Stručni ocjenjivački sud na čelu s Miroslavom Dolovčakom, Nikolinom Lončar i Brankom Žufikom ponovno su imali zahtjevan posao dok su ocjenjivali radove.
Pobjednik Zlatne dunje 2014. je Ante Ojdanić i pomoćnik Goran Bradavica iz design hostela Goli & Bosi Split. Drugo je mjesto osvojila Marija Bošnjak iz Vinkovaca s pomoćnicom Ana-Marijom Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci, dok je treće mjesto osvojio Antonio Brletić s pomoćnikom Lucijom Jokić iz Hotel&SPA Jadera Falkensteiner kod Zadra.
- Bili smo jako sretni i ponosni vidjeti ih kad su na pozornici primali priznanja i nagrade, naše četiri članice - kuharice i slastičarke - na postolju, što to još ni jedna udruga dosad nije ostvarila. Ponovni uspjeh naših kuharica i slastičarki članica samo je još jedan dokaz da se u našoj udruzi kao i u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci vodi briga o mlađem kadru i mladim snagama. Mi starije kolege nesebično prenosimo naše znanje i iskustvo na njih, a svaki njihov rezultat ne ostaje nezapažen jer ga prate eminentni ugostitelji u Hrvatskoj, što znači da su im osigurana radna mjesta nakon završetka školovanja u eminentnim hotelima i restoranima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu - istaknuo je Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije.
Mario KOKAJ
Svjetski kulinarski kup
Od 22. do 27. studenoga 2014. u Luksemburgu se održava Svjetski kulinarski kup u sklopu Expogasta, najvećeg gastroturističkog sajma, na kojem nastupa hrvatska reprezentacija i regionalna Varaždin i Zagreb, kao i u pojedinačnim kategorijama gdje će se natjecati Ivan Đukić iz Osijeka. U pratećoj postavi koja će biti na usluzi slastičarima je učenica Veronika Glibušić iz Srednje strukovne škole u Vinkovcima, a kuharima Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, koji će uz to i kuhati za njih sve.